Negenendertig Portugese particuliere organisaties zijn begonnen met een door de overheid gefinancierde proef met een vierdaagse werkweek als onderdeel van een toezegging om de wekelijkse werktijd te verminderen met behoud van volledige betaling.

Het doel van de proef is het meten van het effect van arbeidstijdverkorting op de fysieke en mentale gezondheid van werknemers en het economische en functionele effect op organisaties, evenals het verminderen van stress en burn-out bij werknemers en het verbeteren van het behoud van personeel.

De proef stond open voor alle Portugese werkgevers in de particuliere sector, die de maatregel op elk moment tijdens het proefproject kunnen terugdraaien. De overheid zal technische diensten leveren in samenwerking met 4 Day Week Global om de overgang te ondersteunen.

Werkgevers die deelnemen aan de proef zijn onder andere een kinderdagverblijf, een verzorgingstehuis, een stamcelbank, een onderzoeks- en ontwikkelingscentrum en bedrijven uit de productie-, retail-, professionele, wetenschappelijke, technische en non-profitsector.

Het project wordt gecoördineerd door Dr Pedro Gomes, universitair hoofddocent economie aan Birkbeck, University of London, en Dr Rita Fontinha, universitair hoofddocent strategische human resources aan Henley Business School. Zij zullen de ervaringen van organisaties volgen om de economische, maatschappelijke en milieu-implicaties te bepalen.

Ana Mendes Godinho, de Portugese minister van Arbeid, Solidariteit en Sociale Zekerheid, zei: "Het proefproject met de vierdaagse werkweek gaat ervan uit dat de balans tussen werk en privéleven van cruciaal belang is om werknemers aan te trekken en de productiviteit en innovatie te verbeteren. We zijn blij met de positieve respons op dit experiment en het is zeker dat het niet zal leiden tot een verlaging van de productiviteit.

"Dit project zal nauwlettend worden gevolgd en geëvalueerd. Dit is slechts het begin van een van de vele veranderingen die we doorvoeren op de arbeidsmarkt van een land dat een historisch hoog werkgelegenheidsniveau kent en graag talent wil aantrekken en behouden. De toekomst behoort toe aan diegenen die de beste werknemers met sterke vaardigheden en een hoger geluksniveau kunnen aantrekken, in een wereldwijd concurrerende markt waar talent en mensen de beste middelen zijn."