De CEO van Amazon heeft werknemers verteld dat "het waarschijnlijk niets wordt" voor hen bij het techbedrijf, tenzij ze bereid zijn om minstens drie dagen per week naar kantoor te komen.

Andy Jassy deed deze uitspraak tijdens een interne vergadering deze maand waar hij zijn frustratie uitte over het feit dat sommige werknemers niet drie dagen per week komen, ondanks dat dit nu het officiële beleid van Amazon is. Hij zei: "Het is voorbij de tijd om het oneens te zijn en je te committeren. Als je het niet met elkaar eens kunt zijn en je niet kunt binden ... dan gaat het waarschijnlijk niet goed komen met je bij Amazon, want we gaan minstens drie dagen per week terug naar kantoor."

De opmerkingen, gerapporteerd door de nieuwssite Insider, kwamen nadat grote techbedrijven waaronder Google en Mark Zuckerberg's Meta hun personeel terug naar hun bureau hebben gestuurd voor het grootste deel van de werkweek.

Amazon had zijn corporate werknemers opgedragen om vanaf mei drie keer per week terug te keren naar kantoor, waarmee het eerdere beleid werd afgeschaft dat individuele teams liet beslissen of collega's al dan niet naar kantoor moesten komen. In een aankondiging op de blog van het bedrijf zei Jassy dat het leiderschapsteam had besloten dat het beter was voor de cultuur van Amazon, en gemakkelijker om van elkaar te leren en effectiever samen te werken, als ze samen op kantoor waren.

Andere techbedrijven zijn ook hard aan het werk met thuiswerken, waaronder het videobelbedrijf Zoom, een van de grote begunstigden van de lockdown-gerelateerde verschuiving in de werkcultuur. Het Amerikaanse bedrijf, dat tijdens de pandemie van het coronavirus een stijging in populariteit kende door thuiswerkverordeningen van de overheid, heeft zijn personeel opgedragen om twee keer per week te komen - hoewel het beleid alleen geldt voor mensen die binnen 50 mijl van het kantoor wonen.

Google eist nu van de meeste werknemers dat ze minstens drie dagen per week langskomen, waarbij een leidinggevende van het online zoekbedrijf verklaarde dat "er gewoon geen vervanging is voor persoonlijk samenkomen".

Meta, de eigenaar van Facebook en Instagram, heeft naar verluidt werknemers die niet permanent thuiswerken verteld dat ze vanaf volgende maand drie dagen per week op kantoor moeten zijn. In een online bericht aan werknemers werd erkend dat naar kantoor komen betekent dat je tijd kwijt bent aan woon-werkverkeer en "minder persoonlijke flexibiliteit", maar dat op kantoor werken de samenwerking ondersteunt en "energie" oplevert.

Elon Musk, de CEO van X, heeft alle werknemers van het bedrijf dat voorheen bekend stond als Twitter bevolen om op kantoor te zijn, tenzij ze een specifieke vrijstelling hadden.

Disney heeft werknemers ook opgedragen terug te komen. Het media- en entertainmentconcern vertelde werknemers die in januari van dit jaar thuiswerkten dat ze vier dagen per week terug moesten komen naar kantoor.

Het terugdraaien van thuiswerken door grote techbedrijven volgt op een reeks aankondigingen over het schrappen van grote aantallen banen, waarbij het management erkent dat ze tijdens de pandemie te veel hebben uitgebreid. Meer dan 230.000 werknemers bij techbedrijven over de hele wereld zijn dit jaar ontslagen volgens een website voor het bijhouden van ontslagen, layoffs.fyi, vergeleken met 165.00 het jaar daarvoor.

Amazon zei in maart dat het nog eens 9.000 werknemers zou ontslaan, bovenop de 18.000 functies waarvan het in januari had aangekondigd dat het die zou schrappen. Amazon heeft wereldwijd 1,5 miljoen mensen in dienst.

Jassy's "verleden tijd om het oneens te zijn" opmerking leek te zinspelen op de aanzienlijke interne oppositie tegen de hardere houding ten opzichte van thuiswerken. Bijna 30.000 werknemers van Amazon tekenden in mei een interne petitie tegen het thuiswerkmandaat.

De petitie luidt: "Amazon's top-down, one-size-fits-all RTO [return-to-office] mandaat ondermijnt de diverse, toegankelijke toekomst waar we deel van willen uitmaken."

Amazon-werknemers namen ook deel aan een wereldwijde staking, georganiseerd door Amazon Employees for Climate Justice en een belangengroep voor werk op afstand uit protest tegen de trage vooruitgang van het bedrijf op het gebied van klimaatdoelstellingen en het return-to-office mandaat.

Deze maand meldden sommige werknemers van Amazon in de VS dat ze werden gevolgd en gestraft omdat ze niet genoeg tijd in de kantoren van het bedrijf doorbrachten, zo bleek uit een e-mail die naar werknemers was gestuurd.

In de e-mails die de werknemers ontvingen stond dat medewerkers "momenteel niet voldoen aan onze verwachting om ten minste drie dagen per week samen met je collega's op kantoor te zijn", aldus de Financial Times.