Personeel van de Bergse vestiging van Cargill heeft maandagmorgen het werk voor onbepaalde tijd neergelegd. CNV en FNV stellen dat de werknemers van de multinational niet anders kunnen. Het bedrijf wil in hun ogen niet serieus onderhandelen over een nieuwe CAO.

Cargill reageert, ondanks herhaalde verzoeken, niet op het uitbreken van de staking. De bonden zien in de afhoudende opstelling van het concern een gecoördineerde poging om de arbeidsvoorwaarden te versoberen. Ook bij andere vestigingen in het land ligt het werk stil.

FNV-bestuurder Nurretin Altundal spreekt van een doelbewuste aanval op de medezeggenschap. “Ze zijn er met gestrekt been ingegaan”, zegt hij over het verloop van de nu afgebroken onderhandelingen. ,,We konden altijd praten, ondanks geschillen van inzicht. Maar wat er nu gebeurt heb ik in 25 jaar niet meegemaakt.” Volgens zijn CNV-collega Miriam van Leussen zijn beide partijen nooit serieus met elkaar in gesprek geweest.

Miljardenwinst

“Dit gaat over meer dan alleen geld”, verzekeren zowel FNV als CNV. Ondanks het feit dat het bedrijf afgelopen jaar wereldwijd afsloot met een winst van zo’n twintig miljard. “Cargill is bijzonder florerend. Dat is ook niet tegengesproken”, haalt Van Leussen aan. “En wij houden er altijd rekening mee als een bedrijf slecht draait.” Daarvan is volgens de bonden hier echter geen sprake.

Zij zien de opstelling van Cargill als een bredere poging om op arbeidsvoorwaarden te temperen. “De aanval is ingezet om tot versobering te komen”, verzekert Altundal. “Er waait een andere wind.”

Zo vinden de vakorganisaties het loonbod (omgerekend 1,35 procent extra) volstrekt onvoldoende; zij vroegen 7 procent én honderd euro per maand extra. Ook zijn ze verbolgen over verslechtering van het ouderenbeleid en de weigering om 5 mei te zien als een jaarlijkse feestdag.

Personeel

Zo’n 600 Bergse personeelsleden vallen onder de CAO-regels, voor de andere 2000 gelden andere, vaak hogere arbeidsvoorwaarden en beloningsregels. De bonden denken dat de opstelling van Cargill is bedoeld om beide groepen tegen elkaar uit te spelen en zo op lagere kosten uit te komen.

Ze weten niet waar de harde opstelling van Cargill vandaan komt. ,,Er is een nieuwe HR-directeur, maar het kan ook direct uit Amerika komen, verwijst Altundal naar de directiezetel. “Dit is niet fijn. Niemand zit op actie te wachten. Maar de maat is vol.”

Update, 10 oktober 11.18 uur: Namens Cargill heeft woordvoerder Katie Wiles maandagavond een reactie gestuurd van het bedrijf, op de stakingsacties:

“Nadat gesprekken met de vakbonden CNV en FNV over een onrealistische laatste eis van 16 procent loonsverhoging over een jaar, zijn spaak gelopen, voeren medewerkers vanaf vandaag acties op 5 locaties in Nederland.

We waarderen onze medewerkers en het werk dat ze doen. Ons eindbod van 18 september omvatte een goed totaalpakket aan arbeidsvoorwaarden inclusief een maximale loonsverhoging van 7 procent over 12 maanden. Cargill compenseerde de effecten van inflatie van vorig jaar met een stijging van – in totaal – 11 procent in de cao 2022-2023, waarvan 5 procent in 2023 werd toegekend. We zijn dan ook teleurgesteld over dit resultaat.”