Veel vrouwen ervaren aanzienlijke uitdagingen wanneer ze te maken hebben met overgangsklachten in combinatie met hun werk. Vakbond CNV pleit daarom voor de implementatie van een specifiek menopauzebeleid op de werkvloer.

Het CNV heeft onderzoek uitgevoerd onder enkele duizenden vrouwen in de leeftijdscategorie van 45 tot 65 jaar. Uit de resultaten blijkt dat 71 procent van deze vrouwen de combinatie van overgangsklachten en werk als belastend ervaart. Daarnaast geeft 73 procent aan dat ze minder productief zijn als gevolg van deze klachten, waarbij 25 procent soms zelfs gedurende 'langere tijd' niet in staat is om naar behoren te functioneren.

Met miljoenen werkenden in de huidige overgangsfase of op weg daar naartoe, benadrukt de vakbond het belang van een doeltreffend menopauzebeleid. Danielle Woestenberg van CNV benoemt dit als een "enorme kapitaalvernietiging", vooral omdat veel vrouwen werkzaam zijn in sectoren met personeelstekorten, zoals de zorg, het onderwijs en de kinderopvang. Zonder optimale inzet van vrouwen wordt gevreesd voor stagnatie in Nederland.

De vakbond pleit voor goede ondersteuning van deze vrouwen en suggereert dat een essentieel onderdeel van het beleid de inrichting van een speciale ruimte is waar zij zich kunnen terugtrekken. Woestenberg stelt voor dat deze ruimte, vergelijkbaar met de verplichte kolfruimte, multifunctioneel wordt ingezet. Zo zouden vrouwen met overgangsklachten hier bijvoorbeeld even van kleding kunnen wisselen of een half uurtje kunnen rusten bij stevige hoofdpijn. Volgens Woestenberg zou dit aanzienlijk kunnen bijdragen aan het welzijn van de meerderheid van deze vrouwen.