De Noorse investeringsmaatschappij Norges Bank Investment Management (NBIM), 's werelds grootste aandelenbelegger uit Noorwegen, benadrukt dat de Amerikaanse autofabrikant Tesla essentiële arbeidsrechten, waaronder collectieve onderhandelingen, dient te respecteren. Zo meldt BNR.

NBIM, dat een aanzienlijk belang in Tesla heeft, geeft aan dat het ondanks de zorgen omtrent arbeidsrechten zijn investering in het bedrijf zal handhaven, in tegenstelling tot enkele andere aandeelhouders. Het Noorse staatsfonds wil tevens trachten invloed uit te oefenen op het beleid van Tesla. Het autobedrijf ondervond eerder problemen met vakbonden en pensioenfondsen in Scandinavische landen, met name vanwege de weigering om tegemoet te komen aan eisen met betrekking tot een nieuwe collectieve arbeidsovereenkomst voor automonteurs in Zweden.

NBIM verklaart: "We verwachten van bedrijven waarin we investeren dat ze de fundamentele mensenrechten respecteren, waaronder arbeidsrechten." Als 's werelds zesde grootste investeerder in Tesla, speelt het fonds een aanzienlijke rol in het aandringen op naleving van arbeidsrechten.

In navolging van Deense en Noorse vakbonden heeft ook de Finse transportvakbond AKT aangekondigd deel te nemen aan acties tegen de Amerikaanse fabrikant van elektrische auto's. Tesla-CEO Elon Musk staat bekend om zijn anti-vakbondsstandpunt, waarbij hij onderhandelingen over collectieve arbeidsovereenkomsten voor zijn circa 127.000 werknemers zoveel mogelijk vermijdt.