Een recent onderzoek, uitgevoerd door Panel Inzicht, heeft licht geworpen op hoe Nederlanders omgaan met hun eindejaarsbonus of dertiende maand. Uit de studie blijkt dat 44% van de Nederlanders dit jaar een dergelijke bonus verwacht. De vraag rijst echter: wordt dit extra geld gespaard of uitgegeven?

De resultaten tonen aan dat de overgrote meerderheid van de ontvangers, namelijk 53%, ervoor kiest om hun bonus direct op de spaarrekening te zetten. Slechts 30% van de respondenten geeft aan de eindejaarsbonus meteen uit te geven, waarvan 19% dit besteedt aan noodzakelijke aankopen. Opvallend is dat ruim een tiende van de respondenten aangeeft te gaan beleggen met het extra geld.

Sparen lijkt een prioriteit te zijn voor veel Nederlanders. Een derde (34%) van de ondervraagden beschouwt zichzelf als een spaarder, terwijl slechts 7% zichzelf ziet als een spender. Een meerderheid van 59% probeert een balans te vinden tussen beide.

De nadruk op financiële zekerheid blijkt ook uit de studie. Twee derde (67%) van de respondenten geeft de voorkeur aan het opbouwen van een financiële buffer, terwijl 25% meer gericht is op het genieten van het moment. Deze laatste groep is aanzienlijk groter onder jongeren (36%) dan onder 65-plussers (15%).

Het onderzoek wijst ook op verschillende factoren die het spaargedrag beïnvloeden. Financiële meevallers en opvoeding (beide 35%) zijn de belangrijkste invloeden, gevolgd door de economische situatie (31%) en onzekerheid over de toekomst (30%). Ook een hoger inkomen (26%) en veranderingen in de spaarrente (19%) spelen een rol.

Hoewel 54% van de respondenten tevreden is over hun huidige spaar- en bestedingsgedrag, zou 36% graag meer willen sparen. Aan de andere kant wenst 10% meer ruimte te hebben voor leuke dingen, ondanks financiële voorzichtigheid.

Job Mantz, Country Manager bij MeDirect, benadrukt het belang van een financiële buffer: “Het is belangrijk dat je een buffer hebt. Zorg ervoor dat je altijd genoeg geld hebt om bijvoorbeeld je huur en boodschappen te kunnen blijven betalen. Dat geeft zekerheid en rust.”