In een recente publicatie van de 'Salary Survey Nederland 2024' worden opvallende trends en verwachtingen binnen de Nederlandse arbeidsmarkt onthuld. Met de nadruk op secundaire arbeidsvoorwaarden en een verschuiving naar flexibele werkomgevingen, biedt deze uitgebreide survey waardevolle inzichten voor zowel werknemers als werkgevers in Nederland.

Volgens het onderzoek, uitgevoerd door recruitmentorganisatie Robert Walters, is er in 2024 sprake van een afgevlakte economische groei. Dit leidt tot een meer gebalanceerde arbeidsmarkt, waarbij organisaties terughoudender worden in het aannemen van nieuw personeel. Dit heeft met name gevolgen voor werknemers met tijdelijke contracten, waarbij de kans op een vast contract vermindert.

Interessant is de verschuiving in de focus van werknemers. Waar salarisverhogingen in 2023 nog een grote rol speelden, ligt de nadruk in 2024 meer op secundaire arbeidsvoorwaarden zoals ontwikkelingsmogelijkheden, werken op afstand en flexibiliteit. Vooral onder jonge professionals is er een groeiende vraag naar deze flexibiliteit, in tegenstelling tot de oudere generatie die minder waarde hecht aan dergelijke arbeidsomstandigheden.

De survey toont aan dat 71% van de bedrijven loonsverhogingen plant in 2024, terwijl 50% van de professionals actief op zoek is naar een nieuwe baan. De gemiddelde duur dat professionals bij een werkgever blijven is 1,6 jaar, met 84% van hen die vertrouwen hebben in de baankansen binnen hun sector. Tegelijkertijd verwacht 65% van de professionals in 2024 een loonsverhoging.

Een andere belangrijke bevinding is de toenemende focus op diversiteit op de werkvloer. Steeds meer bedrijven stellen diversiteitsquota in, wat een significante impact heeft op hun wervingsprocessen.