De verschuiving naar hybride en extern werk heeft het voor werknemers gemakkelijker dan ooit gemaakt om te werken waar ze maar willen. Voor sommigen betekent dat grotere, meer internationale verhuizingen. 

In 2021 waren er wereldwijd ongeveer 35 miljoen "digitale nomads", volgens sourcingplatform MBO Partners, waarvan 15,5 miljoen alleen al in de VS. Dat is een stijging van 112% ten opzichte van 2019, toen 7,3 miljoen mensen overal vandaan werkten.  Om de meest gewilde locaties voor deze groeiende groep te vinden, rangschikte het platform Instant Offices 80 locaties op basis van onder meer betaalbaarheid, weer en breedbandsnelheid. 

Europa en Azië domineerden de ranglijst, waaruit blijkt dat werknemers steeds meer belang hechten aan mobiliteit als onderdeel van hun functie. Volgens een recente enquête van accountantskantoor Ernst & Young zegt 93% van de werknemers dat een internationale opdracht levensveranderend kan zijn voor hen en hun gezin.

"In het verleden was mobiliteit slechts een operationele functie om iemand van A naar B te krijgen voor zijn werk", zegt Joost Smits, EY's Global Mobility Leader. "Maar als je naar de huidige demografie kijkt, zie je echt dat er een machtsverschuiving heeft plaatsgevonden naar werknemers die de behoefte uitspreken om zelf een grensoverschrijdende ervaring op te doen." 

Uit het onderzoek van Instant Offices bleek dat 80% van de "digital nomads" het liefst 3-9 maanden op één locatie verblijft, wat betekent dat locaties die het hoogst scoorden plaatsen waren die een combinatie konden bieden van kostenefficiënt wonen met mooi weer, goede WiFi-connectiviteit en levenskwaliteit. Lissabon, Bangkok, Madrid, Seoul en Delhi zijn de top vijf volgens Instant Offices - Lissabon vanwege het landschap en de betaalbare eetgelegenheden, en Bangkok vanwege de toegang tot meer dan 15.000 WiFi hotspots, samen met enkele van de meest betaalbare accommodaties. 

1. Lissabon, Portugal.

2. Bangkok, Thailand.

3. Madrid, Spanje. 

4. Seoul, Zuid- Korea.

5. Delhi, India. 

6. Dubai, UAE.

7. Ho Chi Minh- Stad, Vietnam. 

8. Jakarta, Indonesië.

9. Kathmunda, Nepal.

10. Rotterdam, Nederland.