Een derde (34%) van de moeders in Engeland zegt dat ze niet in staat zijn om weer fulltime aan het werk te gaan vanwege de kosten of beschikbaarheid van kinderopvang, vergeleken met slechts 12% van de vaders, volgens nieuw onderzoek van Pregnant Then Screwed en Women In Data. Eerstgenoemden hebben 35.800 ouders in Engeland ondervraagd en laatstgenoemden hebben vervolgens een landelijk representatieve steekproef van 5.870 ouders getrokken om het rapport 2024 State of the nation childcare op te stellen.

Uit het onderzoek bleek dat 20% van de moeders niet in staat is om een hogere functie te bekleden vanwege de kosten en beschikbaarheid van kinderopvang, vergeleken met 9% van de vaders. Bijna de helft (46%) van de respondenten met een kind onder de vijf jaar heeft schulden opgebouwd of geld van hun spaargeld moeten afhalen om kinderopvang te betalen, een stijging ten opzichte van 35% vorig jaar. Een vijfde (22%) nam geld op van hun pensioen om de kinderopvang te betalen en 37% gebruikte creditcards, sloot een lening af of leende geld van familie of vrienden.

Van de alleenstaande ouders met een kind jonger dan vijf jaar maakte 67% schulden om de kinderopvang te betalen, terwijl 50% geld leende en 31% geld opnam uit hun spaar- of pensioenpot. Ter vergelijking: in 2023 had 35% een schuld, 28% leende geld en 15% nam geld op van spaargeld of pensioen.
De helft (53%) van de ouders met een kind jonger dan vijf jaar besteedt meer dan een kwart van het huishoudinkomen aan kinderopvang, een stijging van 16% ten opzichte van vorig jaar, terwijl 19% meer dan de helft van het huishoudinkomen uitgeeft.
Een derde (34%) zegt dat hun kinderopvangaanbieder een wachtlijst van meer dan negen maanden heeft, terwijl slechts 13% geen probleem heeft met de beschikbaarheid.
Drie op de 10 (35%) dachten dat de kosten voor kinderopvang in 2024 een minder groot probleem zullen zijn door de kinderopvangregelingen die door de overheid zijn aangekondigd. Dit percentage is gedaald tot 15% van de alleenstaande ouders en 27% van de Aziatische ouders. Maar liefst 90% geloofde niet in de belofte van de regering dat de kosten voor kinderopvang zullen dalen, terwijl 23% het zich niet kon veroorloven om gebruik te maken van gratis kinderopvanguren vanwege de extra kosten die kinderdagverblijven in rekening brengen voor luiers en voeding.

Belofte regering 

Joeli Brearley, directeur en oprichter van Pregnant Then Screwed, zei: "De regering heeft ouders beloofd dat ze binnenkort toegang krijgen tot meer betaalbare kinderopvang, maar dit zal alleen succesvol zijn als de regeling de kinderopvangaanbieders niet failliet laat gaan.
"We hebben al gezien dat de uitrol van de nieuwe financiering niet eenvoudig is geweest met veel ouders die nog steeds wachten om te horen of ze in staat zullen zijn om een gefinancierde plaats te krijgen, terwijl veel anderen klagen dat de kostenbesparingen minimaal zijn als gevolg van aanzienlijke prijsstijgingen voor kinderopvangkosten buiten de gefinancierde uren."