Medewerkers van alle umc’s in Nederland krijgen er in twee jaar tijd 7 % meer salaris bij. Ook zijn er afspraken gemaakt over onregelmatigheidsdiensten en voor het eerst hebben de vakbond en werkgeversorganisatie NFU collectief laten vastleggen dat er een reiskostenvergoeding van 0,18 per kilometer komt. Zorgmedewerkers kregen vaak geen of maar weinig vergoeding voor hun reis naar het ziekenhuis en weer terug. Dit alles is vastgelegd in de nieuwe cao umc die twee jaar loopt, meldt FNV.
Volgens de vakbond is vooral ingezet op behoud van koopkracht en afspraken die een betere werk-privébalans moeten realiseren. In oktober gingen de bonden en NFU voor het eerst om de tafel en de afgelopen maanden verliepen de gesprekken moeizaam. Nu liggen er dus eindelijk afspraken voor een beter salaris, reiskostenvergoeding, thuiswerkvergoeding en meer.
Op 1 mei 2024 gaat het salaris van umc-personeel met 4 % omhoog, met een maximum van 246,24 euro bruto bij fulltime dienstverband. Op 1 juli 2025 komt er nog eens 3 % loon bij, met een maximum van 192,06 euro bruto bij fulltime dienstverband. Is de inflatie tussendoor flink stijgt, zullen de partijen opnieuw afspraken hierover maken.
Werknemers krijgen een reiskostenvergoeding van 0,18 cent per kilometer. Hierbij wordt wel onderscheid gemaakt tussen reizen met het openbaar vervoer, de auto of met de fiets. De thuiswerkvergoeding stijgt naar 2,35 euro per jaar. Jaarlijks zal deze automatisch worden verhoogd zodat deze aansluit bij de maximale fiscale vergoeding. Ook krijgt umc-personeel vergoeding voor bereikbaarheids-, aanwezigheids- en consignatiediensten. Een maandelijkse vergoeding van 80 euro staat klaar voor fulltime werknemers die zich op het werk moeten omkleden.
Voor oudere werknemers is er een generatieregeling vastgelegd, waardoor zij maximaal vijf jaar voor het bereiken van hun aow-leeftijd minder mogen werken. Deze regeling heet ook wel de 80-90-100 regeling. Werknemers in hogere salarisschalen en werknemers die minder dan 8 jaar bij een umc werken, zijn van deze regeling uitgesloten. Wil een werknemer extra verlof, dan kan hij of zij daarvoor sparen. En in het eerste levensjaar van een kind, heeft personeel meer verlofmogelijkheden. Ook voor de zwangerschap is een en ander vastgelegd: zwangere werknemers hoeven tijdens de zwangerschap en zes maanden erna geen avond- en nachtdiensten te draaien.
Platform dat HR-professionals verbindt en actuele informatie brengt op het gebied van arbeidsvoorwaarden.