Naast onze eigen artikelen, lezen wij natuurlijk ook veel interessante dingen over arbeidsvoorwaarden elders op het web. Deze content bundelen wij elke week voor jullie met een korte introductie per artikel. Hierdoor kan je snel zien wat jouw interesse heeft en welk artikel je volledig wilt lezen. 

1. Nieuw in Nederland: werkgevers kunnen wachtlijst kinderopvang omzeilen

Werkgevers die bereid zijn om de portemonnee te trekken, kunnen sinds kort kinderopvangplekken voor hun personeel inkopen bij Kindergarden, een van de grootste kinderopvangorganisaties in Nederland. Met zo’n gereserveerde plek kunnen werknemers de wachtlijsten omzeilen.

2. Akkoord over lonen cabinepersoneel Brussels Airlines na eerdere staking

De Belgische vakbond BBTK en de directie van luchtvaartmaatschappij Brussels Airlines hebben een akkoord bereikt over betere lonen voor cabinepersoneel. Eerder dit jaar legde het cabinepersoneel van Brussels Airlines nog het werk neer vanwege het uitblijven van een akkoord.

3. Bedrijven zonder burn-outs maken 40 procent meer winst

Ondernemingen zonder langdurig zieke werknemers zijn 1,4 keer zo productief als bedrijven met de hoogste ziektepercentages. Dat blijkt uit een studie van de bedrijfsdata-expert GraydonCreditsafe en de hr-dienstengroep Securex.

4. RVU-regeling: 25.000 werknemers maken er gebruik van

Het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid heeft de RVU- en MDIEU-regeling voor de tweede keer laten evalueren. De belangrijkste conclusies van de evaluatie (voorjaar 2024) op een rij.

5. Loonafspraken in februari iets hoger, trend blijft dalend

In februari 2024 kwamen nieuwe loonafspraken uit op gemiddeld 6,4 procent. Dit is iets hoger dan januari, maar de onderliggende trend blijft dalend. De gemiddelde loonafspraak in 2024 is 6,2 procent. De loonafspraken zijn nog steeds veel hoger dan in de afgelopen veertig jaar.

Dit nieuwsoverzicht is geschreven door Paul Brink. Founder van Not Secondary en mede-eigenaar van ArbeidsvoorwaardenNieuws.nl. Heb je suggesties voor het overzicht, of wil je iets anders delen. Neem dan contact met ons op via info@arbeidsvoorwaardennieuws.nl