Naast onze eigen artikelen, lezen wij natuurlijk ook veel interessante dingen over arbeidsvoorwaarden elders op het web. Deze content bundelen wij elke week voor jullie met een korte introductie per artikel. Hierdoor kan je snel zien wat jouw interesse heeft en welk artikel je volledig wilt lezen. 

1. belgische werknemers niet veeleisender ten opzichte van (potentiële) werkgever

Ondanks de grote krapte op de arbeidsmarkt nemen de eisen die men stelt aan werk(gevers) niet toe. Dat is één van de belangrijkste conclusies uit het 24ste onderzoek van hr-dienstverlener Randstad naar de employer brands van de grootste privéwerkgevers en lokale besturen in België bij 12.000 respondenten.

2. Grootste stijging uurloon in jaren, maar lonen lopen nog achter op inflatie

De stijging van het gemiddelde uurloon was in 2023 het grootst in 45 jaar. Uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) blijkt dat het gemiddelde loon per uur 7 procent is gestegen in het afgelopen jaar. Vooral medewerkers die niet onder een cao-loon vallen gingen erop vooruit.

3. Lonen gaan steeds minder hard omhoog door economische onzekerheid

De lonen zijn in april met 4,7 procent gestegen. Daarmee zet de dalende trend door aangezien er in maart nog sprake was van een stijging van 5,8 procent. Bedrijven zijn terughoudender geworden in het maken van forse loonafspraken vanwege de economische onzekerheid.

Dit nieuwsoverzicht is geschreven door Paul Brink. Founder van Not Secondary en mede-eigenaar van ArbeidsvoorwaardenNieuws.nl. Heb je suggesties voor het overzicht, of wil je iets anders delen. Neem dan contact met ons op via info@arbeidsvoorwaardennieuws.nl