Hybride werken is een blijvertje. De mogelijkheid om één of meer dagen per week thuis te werken biedt tal van voordelen, waaronder meer flexibiliteit, een beter evenwicht tussen werk en privéleven, minder tijd die wordt besteed aan woon-werkverkeer en meer tijd om je te concentreren. In tegenstelling tot wat aanvankelijk werd gevreesd, heeft het bedrijfsleven er niet onder geleden dat mensen niet elke dag naar kantoor komen. Beweringen dat thuiswerkers op de een of andere manier minder productief zijn, worden niet door de gegevens gestaafd.

Nu we het derde jaar ingaan dat hybride werken wereldwijd is omarmd, beginnen zich echter een paar barsten af te tekenen. Hoewel de meeste mensen die hybride werken dit vrijwillig doen en genieten van de flexibiliteit die het biedt, melden sommige werknemers dat ze zich eenzaam voelen en niet verbonden met hun collega's, terwijl anderen een verminderd gevoel van doelgerichtheid en verbondenheid melden. Hybride werken kan het voor sommige teams ook moeilijker maken om samen te werken aan projecten. Sommige organisaties hebben gereageerd door hybride werk helemaal af te schaffen of door werknemers specifieke dagen op te leggen waarop ze naar kantoor moeten komen, wat tot frustratie leidt wanneer werknemers het grootste deel van hun tijd op kantoor doorbrengen met virtuele vergaderingen of zelfstandig werken zoals ze dat thuis zouden doen!

Bij de Best Workplaces wint echter het idee terrein dat "werk iets is wat we doen, niet iets waar we naartoe gaan", wat een resultaatgerichte benadering van hybride werk ondersteunt.

Geef mensen geen verplichting om naar kantoor te komen, maar een reden.

1. Samenwerking: Als u mensen uitnodigt om naar kantoor te komen om samen te werken, definieer dan hoe persoonlijke samenwerking er in uw organisatie uitziet en welk voordeel face-to-face discussie oplevert. Wanneer uw team samenkomt, zorg er dan voor dat er ruimte is voor iedereen en dat iedereen een stem heeft. De positieve ervaring van het samen oplossen van een probleem zorgt ervoor dat werknemers terugkomen. Samenwerking hoeft niet altijd persoonlijk te zijn, dus zorg ervoor dat er ook mogelijkheden zijn voor online samenwerking. Betrek je teamleden bij het brainstormen over hoe je de productiviteit thuis en op kantoor kunt maximaliseren en hoe je belemmeringen voor effectieve samenwerking kunt wegnemen.

2. Verbinding: Het lijdt geen twijfel dat veel mensen menselijke verbinding missen wanneer ze op afstand werken, dus wanneer we naar kantoor komen, moeten we bewust tijd maken voor verbinding met collega's. Dit kan betekenen dat we een rustige dag (qua online meetings) inplannen wanneer we op kantoor zijn of tijd maken voor lunch- en koffiepauzes. Naarmate hybride werknemers de waarde ervaren van verbinding met collega's op een menselijk niveau, zullen ze beter gaan plannen welk werk thuis effectiever gedaan wordt, en wat tijdens in-office dagen gedaan kan worden.

3. Viering: Wat is een betere manier om mensen naar kantoor te krijgen dan het geven van een feestje? Er zijn zoveel dingen te vieren op het werk, dus gebruik dit als een kans om mensen samen te brengen. Vraag uw mensen welke soorten vieringen ze het meest waarderen op kantoor. Om de aanwezigheid aan te moedigen, nodigt u waar mogelijk persoonlijk uit en kondigt u dit ruim van tevoren aan, zodat mensen hun aanwezigheid kunnen plannen.

Als u uw werknemers drie goede redenen geeft om naar kantoor te komen, houd dan rekening met consistentie. Organisaties moeten anders leren managen om eerlijkheid en consistentie met een hybride personeelsbestand te waarborgen. Ondersteun leiders bij de voorbereiding van in-office dagen door enkele duidelijke richtlijnen op te stellen. Als de ene groep bijvoorbeeld lunch krijgt op de dag dat ze binnenkomen en de andere niet, kan dat de perceptie van vriendjespolitiek wekken. En tot slot, aangezien ongeveer 60% van de banen niet op afstand kan worden uitgevoerd, vergeet dan niet om ook werknemers die op locatie of onderweg zijn te erkennen en ervoor te zorgen dat zij mogelijkheden hebben om te genieten van flexibiliteit en evenwicht tussen werk en privéleven, naast hun hybride collega's.