Ondernemingsraden (OR) kunnen een belangrijke bijdrage leveren aan het stimuleren van fietsgebruik voor woon-werkverkeer, zo blijkt uit recente ontwikkelingen. Mobiliteitsspecialist Shuttel rapporteert een verdubbeling van uitgekeerde kilometervergoedingen voor fietsgebruik ten opzichte van vorig jaar, wat wijst op een groeiende trend onder werkgevers om fietsen te stimuleren.

Het bevorderen van fietsgebruik biedt verschillende voordelen voor zowel werkgevers als werknemers. Naast gezondheidsvoordelen en mogelijke vermindering van ziekteverzuim, draagt fietsen bij aan duurzaamheidsdoelstellingen van organisaties. Bovendien kan een aantrekkelijke fietsvergoeding fungeren als groene arbeidsvoorwaarde, wat potentiële werknemers kan aantrekken in tijden van personeelstekorten.

De OR kan zijn initiatiefrecht benutten om de bestuurder te adviseren over de implementatie van een fietsplan. Mogelijke elementen van zo'n plan zijn het aanbieden van een fiets van de zaak, een concurrerende kilometervergoeding voor fietsforenzen, en het creëren van fietsvoorzieningen op de werkplek zoals afgesloten stallingen en douches.

Daarnaast kan de OR voorstellen doen voor aanvullende services zoals pechondersteuning onderweg, en het organiseren van motiverende activiteiten om fietsgebruik te stimuleren. Het koppelen van fietsgebruik aan bredere gezondheidsinitiatieven, zoals bedrijfssportabonnementen, kan ook effectief zijn.

De OR kan de bestuurder wijzen op het belang van duidelijke afspraken rondom het ter beschikking stellen van (lease-)fietsen, vastgelegd in een overeenkomst. Bovendien kan de OR zelf het goede voorbeeld geven door vaker de fiets te nemen en actief de achterban te motiveren hetzelfde te doen.