De vakbond FNV heeft een witboek aangeboden aan de directie van Schiphol Group waarin het pleit voor verbeterde arbeidsomstandigheden op de luchthaven. De bond vraagt om minder flexwerkers, betere beloning voor beveiligers, schoonmakers en bagageafhandelaars, en een grotere focus op het welzijn en de veiligheid van werknemers bij toekomstige aanbestedingen.

Uit een recente enquête onder 427 werknemers blijkt dat 88% zich zorgen maakt over de werkdruk in de komende zomermaanden. De FNV wil voorkomen dat er opnieuw chaos ontstaat zoals in 2022, toen personeelstekorten leidden tot lange wachtrijen en geannuleerde vluchten.

De vakbond stelt concrete eisen, waaronder een minimumloon van 16 euro per uur, gezonde en vaste werkroosters, en het terugdringen van flexwerk. Volgens de FNV is het aandeel tijdelijke contracten in het passagiersvervoer gestegen van 10% in 2010 naar 23% nu, wat leidt tot een groot personeelsverloop.

Schiphol heeft aangegeven haar aanbestedingsbeleid te hebben aangepast, met meer nadruk op kwaliteit van werk dan op prijs. HR-directeur Esmé Valk beloofde strengere eisen te stellen aan partnerbedrijven op het gebied van cao-naleving en arbeidsvoorwaarden.

De FNV blijft echter aandringen op verdere verbeteringen en zou graag zien dat Schiphol de beveiliging en schoonmaak weer in eigen beheer neemt. De luchthaven houdt echter vast aan het inhuren van externe partijen, zij het onder eigen verantwoordelijkheid.