De Belastingdienst heeft nieuwe richtlijnen gepubliceerd naar aanleiding van een recente uitspraak van de Hoge Raad over het loonkostenvoordeel (LKV) bij bedrijfsovernames. Deze uitspraak, gedaan op 24 mei 2024, heeft verstrekkende gevolgen voor werkgevers die personeel overnemen bij een bedrijfsovername.

Kern van de uitspraak is dat het recht op LKV van de overdragende werkgever meegaat naar de overnemende werkgever. Dit geldt voor alle beschikkingen onder de Wet tegemoetkomingen loondomein (Wtl) die op 24 mei 2024 nog niet definitief vaststonden.

De Belastingdienst roept ondernemers op om bezwaar te maken tegen de Wtl-beschikking 2023 als ze aan twee voorwaarden voldoen:

  1. Ze hebben in 2020 of later bij een bedrijfsovername werknemers overgenomen voor wie de vorige werkgever recht had op een of meer LKV's.
  2. De doelgroepverklaring voor deze werknemers is nog geldig in 2023.

Voor 2024 adviseert de Belastingdienst ondernemers om kopieën van de doelgroepverklaringen van overgenomen werknemers in hun administratie op te nemen. Daarnaast moeten ze het LKV aanvragen in de aangiften loonheffingen over 2024, waarvoor ze de tijd hebben tot en met 1 mei 2025.

Deze ontwikkeling is van groot belang voor het Nederlandse bedrijfsleven, vooral in sectoren waar overnames frequent voorkomen. Het biedt overnemende bedrijven de mogelijkheid om te profiteren van loonkostenvoordelen die eerder alleen voor de overdragende partij golden, wat potentieel de financiële aantrekkelijkheid van overnames kan vergroten.