Begin februari 2023 heeft het Ministerie van Financiën stappen gezet voor fietslease. Het ministerie heeft goedkeuring gegeven om afspraken te maken rondom woon-werkverkeer. Zo kunnen werkgever en werknemer met elkaar afspreken hoeveel dagen de werknemer denkt te reizen met de leasefiets. Deze nieuwe regelgeving gaat gepaard met de thuiswerk-vergoeding.

In dit artikel lees je meer over de doorvoering van deze nieuwe regels. Je leest wat de nieuwe reiskostenvergoeding inhoudt en ook lees je de voordelen.

Hoe werkt een onbelaste reiskostenvergoeding?

Een onbelaste reiskostenvergoeding is een geldbedrag dat je krijgt voor het reizen naar je werk. Over deze vergoeding betaal je vervolgens geen belasting. In een structuur met een leasefiets ziet dit er als volgt uit:

Voor de dagen dat woon-werkkilometers worden afgelegd, ontvangt de werknemer geen onbelaste reiskostenvergoeding. De dagen dat de werknemer niet met de leasefiets naar werk gaat, ontvangt hij de reiskostenvergoeding wel. 

Veranderingen 2023 

In januari 2020 werd er een nieuwe leasefietsregeling doorgevoerd. Toen zag de uitkering van een onbelaste reiskostenvergoeding er iet anders uit. Zo moesten werkgevers bewijs aanleveren voor de dagen dat een werknemer niet met een leasefiets naar werk ging. Dit maakte de regeling erg tijdrovend en was het administratief gezien erg moeilijk om fietslease te ondersteunen. 

Met de veranderingen van afgelopen februari 2023 is het veel makkelijker en efficiënter gemaakt. Werkgevers mogen van tevoren afspraken maken over het aantal dagen dat wel en niet met de leasefiets wordt gereisd. Hierbij is geen bewijs nodig, maar wel moeten de afspraken reëel blijven. 

Bart Hoogstad, Sales & Partnership Manager van Hellorider: "Het grote voordeel hiervan is dat de werkgever een netto reiskostenvergoeding kan blijven uitkeren voor de dagen dat de werknemer niet met de leasefiets reist. De werkgever kan de niet uitgekeerde netto vergoeding over de dagen met de leasefiets als extra werkgeversbijdrage toevoegen. Waardoor de werknemer nog meer voordeel heeft van zijn leasefiets".

Het grote voordeel hiervan is dat de werkgever een netto reiskostenvergoeding kan blijven uitkeren voor de dagen dat de werknemer niet met de leasefiets reist. De werkgever kan de vergoeding hierbij aan de werkgeversbijdrage toevoegen. Waardoor de werknemer nog meer voordeel heeft van zijn leasefiets. 

Voordeligheid van fietslease

De leasestructuur is door deze nieuwe regelgeving een stuk minder complex geworden. Erg mooi voor werkgevers, want fietsen verhoogt vitaliteit, duurzaamheid en het is goed voor de gezondheid. Lees hier meer over meer voordelen van fietslease!