Recent onderzoek van arbeidsmarktadviesbureau Intelligence Group schetst een complex beeld van de Nederlandse arbeidsmarkt in het tweede kwartaal van 2024. Ondanks tekenen van afkoeling blijft de arbeidsmarkt krap, met een opmerkelijke toename in het aantal werkzoekenden terwijl de vraag naar personeel hoog blijft.

Geert-Jan Waasdorp, CEO van Intelligence Group, signaleert een opvallende ontwikkeling: "We zien een interessante ontwikkeling waarbij meer mensen op zoek zijn naar werk, maar er tegelijkertijd minder baanwisselingen plaatsvinden." Het percentage actief werkzoekenden is gestegen van 8,1% naar 9,1%, terwijl het aantal daadwerkelijke baanwisselingen met 93.000 is gedaald ten opzichte van vorig jaar.

De wervingsdruk, een indicator voor schaarste op de arbeidsmarkt, is licht gestegen naar 41,5%. Dit betekent dat werknemers gemiddeld 8,6 keer per jaar benaderd worden voor een nieuwe baan. Tegelijkertijd blijft de werkloosheid laag op 3,6%, met een voorspelde lichte stijging naar 3,7% in 2024 volgens het CPB.

Een positieve ontwikkeling is de toename van vaste contracten. Het percentage baanvinders dat direct een vast contract krijgt, heeft een recordhoogte van 46,0% bereikt. Dit biedt meer zekerheid voor werknemers, maar kan ook bijdragen aan verminderde arbeidsmobiliteit.

Waasdorp waarschuwt voor een mogelijke overschatting van de personeelsvraag. Sommige vacatures kunnen 'fake' zijn, bijvoorbeeld doordat ze online blijven staan na invulling of bedoeld zijn voor toekomstige posities. Hij voorspelt een mogelijke correctie in de vraag naar personeel van 20 tot 30% in de komende jaren.

Voor werkgevers en HR-professionals blijft het een uitdaging om geschikt personeel te vinden. Creatieve wervingsstrategieën en investeringen in talentontwikkeling zijn essentieel om de kloof tussen vraag en aanbod te overbruggen.