Naast onze eigen artikelen, lezen wij natuurlijk ook veel interessante dingen over arbeidsvoorwaarden elders op het web. Deze content bundelen wij elke week voor jullie met een korte introductie per artikel. Hierdoor kan je snel zien wat jouw interesse heeft en welk artikel je volledig wilt lezen. 

1. Percentage vakbondsleden onder werknemers verder gedaald

In 2023 was 15 procent van de werknemers tussen de 15 en 75 jaar aangesloten bij een vakbond. Hiermee zette de daling van de afgelopen jaren verder door. In 2018 was nog 18 procent van de werknemers aangesloten bij een vakbond. Mannen zijn vaker lid dan vrouwen: 17 procent tegenover 14 procent in 2023. Dat meldt het CBS op basis van de Nationale Enquête Arbeidsomstandigheden, uitgevoerd door CBS en TNO.

2.  Lonen stijgen eindelijk harder dan dat prijzen omhoogschieten

Door stijgende salarissen en een lagere inflatie komt er dit jaar eindelijk meer ruimte in de portemonnee. Zo gunstig is de situatie in bijna vijftig jaar niet geweest, zien ING-onderzoekers.

3. Opinie: In een krappe arbeidsmarkt blijft flexibiliteit noodzakelijk

FNV stelt dat zzp-constructies in de winkelstraat ongewenst zijn. Maar volgens ceo Pim Graafmans van platform YoungOnes houdt de vakbond onvoldoende rekening met de complexiteit van de huidige arbeidsmarkt.

4. Agenten, schoonmakers en ov-personeel voeren stakingen komende weken op

De acties en stakingen rond voetbalwedstrijden, in het spoor- en streekvervoer, de havens en verschillende andere sectoren worden de komende weken opgevoerd, omdat er nog geen nieuwe regeling voor het vroegpensioen is. De actiebereidheid onder politieagenten en het ov-personeel is groot.

Dit nieuwsoverzicht is geschreven en samengesteld door Paul Brink. Founder van Not Secondary en mede-eigenaar van ArbeidsvoorwaardenNieuws.nl. Heb je suggesties voor het overzicht, of wil je iets anders delen. Neem dan contact met ons op via info@arbeidsvoorwaardennieuws.nl