Naast onze eigen artikelen, lezen wij natuurlijk ook veel interessante dingen over arbeidsvoorwaarden elders op het web. Deze content bundelen wij elke week voor jullie met een korte introductie per artikel. Hierdoor kan je snel zien wat jouw interesse heeft en welk artikel je volledig wilt lezen. 

1. Chinezen moeten langer doorwerken, maar pensioenleeftijd blijft erg laag

China verhoogt voor het eerst sinds 1978 de pensioenleeftijd. Zo wil het land zorgen dat het aantal werkenden groot blijft. Chinezen moeten straks drie jaar langer doorwerken. Toch gaan ze nog veel eerder met pensioen dan Nederlanders.

2.  Vakbond CNV eist komend jaar 3,5 tot 6 procent meer loon en kortere werkweek

Nu de inflatie wat is gezakt, verlaagt vakbond CNV ook de looneis voor cao-onderhandelingen. CNV zet in op loonsverhogingen van tussen 3,5 en 6 procent. Ook wil de vakbond een twee uur kortere werkweek en een vast contract na één jaar.

3. Steeds meer ouders nemen ouderschapsverlof op na geboorte van hun kind

Steeds meer kersverse ouders nemen betaald ouderschapsverlof op, blijkt uit cijfers van het UWV. Het aantal aanvragen voor de regeling, die twee jaar oud is, schoot met ruim 20 procent omhoog in het tweede jaar.

4. Turbulente periode bij Boeing houdt aan: tienduizenden werknemers staken

Vliegtuigbouwer Boeing heeft het aan de stok gekregen met het eigen personeel. Werknemers accepteren geen loonsverhoging van 25 procent en willen nog wat meer uit de kan hebben. Daarom starten vandaag 33.000 werknemers in de Verenigde Staten een staking.

5. FNV wil vierdaagse werkweek in de zorg én tot 7 procent meer loon

De FNV komt in de cao-onderhandelingen voor 2025 met een looneis van 7 procent. Bovendien wil de vakcentrale in een aantal cao’s - met name in de zorg - een vierdaagse werkweek van 32 uur, voor een betere balans werk-privé. Dat heeft de vakorganisatie maandag bekendgemaakt.

6. Amazon verplicht personeel om weer volledige werkweek naar kantoor te komen

Amazon-topman Andy Jassy heeft besloten dat werknemers vanaf januari weer vijf dagen per week op kantoor moeten werken. Op dit moment moeten medewerkers van de webshop minimaal drie dagen per week op kantoor zijn, afhankelijk van de eisen van hun team.

Dit nieuwsoverzicht is geschreven en samengesteld door Paul Brink. Founder van Not Secondary en mede-eigenaar van ArbeidsvoorwaardenNieuws.nl. Heb je suggesties voor het overzicht, of wil je iets anders delen. Neem dan contact met ons op via info@arbeidsvoorwaardennieuws.nl