Maar liefst drie op de tien Nederlandse werkenden (30%) hebben het gevoel taken niet af te krijgen binnen hun werkuren. Vooral de jonge generatie worstelt hiermee: 34 procent van de ondervraagden onder de 35 jaar zegt dat dit op hen van toepassing is. Dit blijkt uit onderzoek van IT-bedrijf Aces Direct onder meer dan 1.000 werkende Nederlanders, die werkzaam zijn in organisaties met 250 tot 1200 medewerkers. Hieruit blijkt ook dat slechts 46 procent vindt dat hun werkgever voldoende ondersteuning biedt bij het omgaan met stress.
De vele oorzaken van stress
Het gevoel taken niet af te krijgen binnen de werkuren, levert Nederlandse werkenden veel stress op. Zo zegt 38 procent dat een te hoge werkdruk de grootste factor is voor het verhogen van hun stressniveau. Dit wordt gevolgd door personeelstekort (28%), de sfeer op de werkvloer (16%) en het werken in een drukke omgeving (16%). Voor veertien procent is het gedrag van collega’s of leidinggevenden de grootste veroorzaker. Daarnaast noemt dertien procent digitale overbelasting door de grote hoeveelheid aan e-mails en meldingen van apps als de grootste bron van stress. Slechts twaalf procent van werkend Nederland zegt helemaal geen stress te ervaren op het werk.
Hybride werken als oplossing
Wanneer werkgevers hun personeel de mogelijkheid geven om hybride te werken, kan dit een vermindering van stressklachten opleveren. Maar liefst 63 procent van werkend Nederland geeft namelijk aan dat hybride werken hun stressniveau verlaagt. Ook verwacht meer dan de helft van de werkenden (55%) dat hun werkgever hen de kans biedt om met een coach te praten wanneer zij te veel stress ervaren.
Voor werkgevers zou het werkgeluk van hun medewerkers op één moeten staan, benadrukt Sven van Boxtel, Managing Director bij Aces Direct. “Stress heeft een grote invloed op ons werkgeluk. Zo kan stress leiden tot verminderde motivatie en in sommige gevallen zelfs uitval van medewerkers. Dit maakt het ontzettend belangrijk om als werkgever of leidinggevende stressklachten actief te signaleren en ondersteuning te bieden. Dat maar de helft van de werkenden aangeeft dat hun werkgever dit doet, is zorgelijk. Onthoud ook dat stress persoonsafhankelijk is en vraagt om maatwerk, dus neem de tijd en verlaag de drempel om het bespreekbaar te maken.”
Dat hybride werken kan bijdragen aan lagere stressniveaus, is volgens Van Boxtel niet verwonderlijk. “Thuis voelen medewerkers zich vaak comfortabel. Werkgevers hebben de verantwoordelijkheid om ook op de werkvloer een omgeving te creëren die prettig en stimulerend is, zodat medewerkers zich daar net zo op hun gemak voelen als thuis.”
Platform dat HR-professionals verbindt en actuele informatie brengt op het gebied van arbeidsvoorwaarden.