Werkgeversorganisaties uiten stevige zorgen over het wetsvoorstel dat voortvloeit uit de Europese richtlijn inzake loontransparantie. Dat blijkt uit berichtgeving van RTL Nieuws van 8 mei 2025. De maatregel beoogt de loonkloof tussen mannen en vrouwen te verkleinen, maar roept bij werkgevers vragen op over de uitvoerbaarheid, administratieve lasten en mogelijke juridische risico’s.
Volgens het voorstel worden bedrijven met meer dan 100 werknemers verplicht om periodiek inzicht te geven in beloningsverschillen tussen mannen en vrouwen. Bij een verschil van meer dan vijf procent dat niet objectief verklaarbaar is, moet het bedrijf binnen zes maanden corrigerende maatregelen nemen in overleg met de ondernemingsraad.
Ook sollicitatieprocedures worden geraakt. Werkgevers mogen kandidaten niet langer vragen naar hun laatstverdiende salaris. Daarnaast worden ze verplicht om vooraf duidelijkheid te geven over het aanvangssalaris of de salarisschaal. Bovendien vervalt het verbod op het bespreken van salarissen tussen collega’s.
Mieke Ripken, woordvoerder van MKB-Nederland en VNO-NCW, benadrukt de zorgen over de uitvoerbaarheid: “Het gaat veel vergen.” Werkgeversvereniging AWVN sluit zich daarbij aan en wijst op de extra administratieve lasten die de regels met zich meebrengen voor vooral middelgrote en grote bedrijven.
Arbeidsrechtadvocaten waarschuwen daarnaast voor juridische gevolgen: werknemers krijgen meer mogelijkheden om loonverschillen aan te kaarten, wat het risico op claims verhoogt. Werkgevers zullen beter moeten kunnen onderbouwen waarom beloningsverschillen gerechtvaardigd zijn.
Het voorstel, afkomstig van minister Van Hijum (SZW), lag tot 8 mei ter consultatie voor. De ingediende reacties worden momenteel beoordeeld. Invoering wordt niet eerder dan medio 2026 verwacht.
Platform dat HR-professionals verbindt en actuele informatie brengt op het gebied van arbeidsvoorwaarden.