In een petitie pleiten hoogleraar Laura Batstra en ruim duizend andere academici voor een salarisverhoging in euro’s in plaats van procenten. Volgens hen is dit eerlijker voor collega’s in lagere salarisschalen, zoals schoonmakers, conciërges en promovendi. Dit meldt Trouw op 13 mei 2025.
Batstra, die zelf een brutosalaris van ruim achtduizend euro ontvangt, stelt dat procentuele inflatiecorrecties het salarisverschil tussen hoge en lage inkomens vergroten. Ze merkt op:
“Ik heb al langer moeite met de procentuele inflatiecorrectie. Ik merk dat ik er jaarlijks behoorlijk veel geld bij krijg, maar je voelt het nauwelijks omdat je toch al een hoog salaris hebt. Voor de lagere salarisschalen is zo’n relatieve verhoging ongunstiger, deze krijgen er in absolute zin veel minder geld bij. Terwijl juist daar de mensen werken die iedere euro goed kunnen gebruiken. Een procentuele salarisverhoging maakt een toch al fors salarisgat alleen maar groter.”
De groep academici verwijst naar het adagium van voormalig premier Joop den Uyl: 'centen in plaats van procenten'. Batstra legt uit:
“Het verschil tussen arm en rijk is groot. Veel mensen zijn afhankelijk van de voedselbank of ideële stichtingen. En we zijn dat inkomensverschil akelig normaal gaan vinden. Stel dat alle universiteiten meegaan in onze gedachtegang? Dan zetten we als prestigieus instituut een krachtig voorbeeld neer van hoe we die kloof tussen arm en rijk kunnen verkleinen. Je kunt er donder op zeggen dat andere bedrijfstakken dan volgen.”
In het licht van de bezuinigingen op universiteiten door het kabinet, benadrukt Batstra dat hun voorstel ook financiële voordelen kan bieden. Ze stelt:
“De plannen van minister Eppo Bruins zijn inderdaad niet mals. De wijziging die wij voorstellen zou waarschijnlijk miljoenen besparen doordat de topinkomens op de universiteiten er minder op vooruitgaan. Als iedereen aan de universiteit nou 400 euro erbij krijgt, de looneis voor een gemiddelde universitair docent, dan scheelt dat flink.”
De petitie heeft inmiddels brede steun onder academici, hoewel sommigen terughoudend zijn om publiekelijk hun steun te betuigen. Batstra merkt op:
“Er heerst veel enthousiasme over het initiatief. Maar vraag je ze om er publiekelijk voor uit te komen, dan wordt het stil. Het is kennelijk nog steeds niet vanzelfsprekend om als hoogleraar te zeggen: ik heb genoeg.”
Platform dat HR-professionals verbindt en actuele informatie brengt op het gebied van arbeidsvoorwaarden.