Een geplande 24-uursstaking van het grondpersoneel van KLM op Schiphol mag niet doorgaan. Dat heeft de rechtbank in Haarlem vrijdag geoordeeld in een kort geding dat was aangespannen door KLM. De luchtvaartmaatschappij vond de staking, die door vakbonden FNV en CNV was aangekondigd, te ver gaan vanwege de risico’s voor de veiligheid en het vliegverkeer op de luchthaven. De rechter gaf KLM daarin gelijk.
De staking zou zaterdag plaatsvinden en was bedoeld als protest voor koopkrachtbehoud van het personeel. De vakbonden wilden met de actie druk uitoefenen op de werkgever om hun looneisen kracht bij te zetten. De rechter oordeelt echter dat het recht op staken in dit specifieke geval beperkt moet worden vanwege de “onaanvaardbare veiligheidsrisico’s” op de luchthaven.
Bij het oordeel woog de rechter zwaar mee dat de actie het normale verloop van het vliegverkeer op Schiphol ernstig zou verstoren. Advocaten namens de luchthaven benadrukten dat zonder grondpersoneel vliegtuigen niet kunnen worden versleept, wat zou leiden tot een opstopping van toestellen op het platform. Hierdoor zouden passagiers lange tijd in vliegtuigen of drukke vertrekhallen moeten wachten. Bovendien zou de druk op de marechaussee bij de douane toenemen, juist op een moment waarop de NAVO-top voor extra inzet zorgt.
De rechtbank concludeerde dat het collectieve actierecht weliswaar een belangrijk grondrecht is, maar dat dit in uitzonderlijke gevallen mag worden ingeperkt, zoals nu vanwege de veiligheid en continuïteit op een cruciale nationale luchthaven.
De vakbonden hebben nog niet bekendgemaakt of zij in beroep gaan tegen de uitspraak.
Platform dat HR-professionals verbindt en actuele informatie brengt op het gebied van arbeidsvoorwaarden.