Nederland laat momenteel een groot arbeidspotentieel onbenut: naar schatting 330.000 migranten tussen de 25 en 65 jaar zijn beschikbaar voor werk, maar nemen niet deel aan de arbeidsmarkt. Dat blijkt uit een nieuw advies van de Adviesraad Migratie. Dit onbenutte potentieel vertegenwoordigt ongeveer 3% van de totale beroepsbevolking — genoeg om het grootste deel van de huidige openstaande vacatures te vullen.
Volgens de adviesraad ligt de arbeidsparticipatie onder migranten op 67,7%, tegenover 85,7% bij mensen zonder migratieachtergrond. Vooral oudere migranten, vrouwen, en migranten met een asiel- of gezinsmigratieachtergrond uit niet-EU-landen zijn ondervertegenwoordigd op de arbeidsmarkt. Arbeidsmigranten uit de EU vormen een uitzondering: zij doen juist vaker mee dan gemiddeld.
De oorzaken zijn divers. Taalachterstand speelt een grote rol, net als moeite met het laten erkennen van buitenlandse diploma’s, beperkte toegang tot netwerken, traditionele rolverdelingen en discriminatie. Daarnaast worden asielmigranten na hun vergunning niet altijd goed begeleid naar werk.
Voorzitter van de adviesraad, Monique Kremer, stelt dat actie op meerdere fronten nodig is:
“Als we meer migranten aan het werk krijgen, slaan we drie vliegen in één klap. Migranten krijgen een hoger inkomen en meer welzijn, werkgevers kunnen gemakkelijker in hun personeelsbehoefte voorzien, en de samenleving profiteert van minder uitgaven aan sociale uitkeringen en hogere belastinginkomsten.”
De raad pleit voor gerichte beleidsmaatregelen: extra investering in taalonderwijs, snellere en duidelijkere erkenning van diploma’s, betere begeleiding na asiel, en maatwerk per sector.
Met deze inzet kan Nederland niet alleen de arbeidsmarktproblemen verlichten, maar ook de integratie van migranten bevorderen.
Platform dat HR-professionals verbindt en actuele informatie brengt op het gebied van arbeidsvoorwaarden.