Werknemers voelen zich het meest op hun gemak bij collega’s van hun eigen generatie. Vooral Gen Z – de jongste groep op de arbeidsmarkt – blijkt de minst favoriete generatie om mee samen te werken. Dat blijkt uit onderzoek van Ormit Talent onder meer dan 1.200 werkende Nederlanders.
Meer dan de helft van de babyboomers (58%) en Gen X (56%) noemt Gen Z de lastigste generatie om mee samen te werken. Zelfs millennials – die qua leeftijd dicht bij Gen Z staan – ervaren de samenwerking niet altijd als soepel. 43 procent van hen noemt Gen Z de meest uitdagende collega’s op de werkvloer.
Wederzijdse voorkeur ontbreekt
Opvallend is dat ook Gen Z zelf niet staat te springen om met elke generatie samen te werken. Ze ervaren de samenwerking met babyboomers als het moeilijkst (44%) en voelen zich het meest verwant met millennials (52%). Die voorkeur is echter niet wederzijds: millennials werken het liefst met leeftijdsgenoten (60%), net als Gen X (64%) en babyboomers (48%).
Botsende verwachtingen
Volgens Ingrid van Tienen, Director bij Ormit Talent, zijn botsingen tussen opeenvolgende generaties geen nieuw fenomeen. “Gen Z wil veel vrijheid, terwijl oudere generaties vinden dat zij hun eigen wensen wel erg centraal stellen. Toch brengen ze ook frisse ideeën en inzichten mee die juist waardevol zijn voor organisaties.”
De sleutel tot succesvolle samenwerking ligt volgens Van Tienen in wederzijds begrip: “Laat Gen Z met nieuwe werkwijzen komen zonder dat meteen af te wijzen. Maar stimuleer hen ook om te luisteren naar de ervaring van anderen. Open communicatie, gemengde teams en een feedbackcultuur zijn essentieel om de kracht van generaties écht te benutten.”
Platform dat HR-professionals verbindt en actuele informatie brengt op het gebied van arbeidsvoorwaarden.