Mannen vragen gemiddeld meer salaris dan vrouwen, zelfs wanneer ze evenveel uur willen werken. Dit blijkt uit een analyse van meer dan 18.000 profielen van werkzoekenden op het platform van JobQ. Werkzoekenden geven bij het aanmaken van hun profiel hun voorkeur voor het gewenste bruto maandsalaris, het aantal uur per week en de maximale reisafstand aan. Wat blijkt: zelfs in deze anonieme setting geven mannen gemiddeld een flink hogere salarisverwachting op dan vrouwen, zelfs bij gelijke werkweek.
Patronen van ongelijkheid diepgeworteld
De gegevens laten zien hoe de loonkloof niet alleen het gevolg is van externe factoren, maar ook van diepgewortelde, vaak onbewuste patronen bij werkzoekenden en werkgevers. Hoewel vrouwen bij kortere werkweken gemiddeld meer salaris vragen, verschuift dit beeld zodra ze meer dan 24 uur per week willen werken. Mannen geven dan structureel hogere salarisverwachtingen aan, ongeacht het aantal uren. Dit verschil wordt zelfs groter met toenemende werkervaring, waar mannen gemiddeld 16,9% meer vragen bij zeven jaar ervaring of meer.
Ongelijkheid begint vóór het sollicitatiegesprek
Boudewijn Dekker, oprichter van JobQ, benadrukt dat het verschil in salarisverwachting vaak al begint vóór een sollicitatiegesprek. “Vrouwen blijken vaak minder salaris te vragen dan mannen, en dat gebeurt vaak onbewust. Dit toont aan hoe diepgeworteld ongelijkheid is, niet alleen in organisaties, maar ook in hoe we onszelf en anderen beoordelen,” zegt Boudewijn Dekker, oprichter van JobQ. Hij benadrukt dat het belangrijk is om systemen te ontwikkelen die rekening houden met deze onbewuste patronen, zodat we eerlijkere gesprekken kunnen voeren over waarde en beloning.
Platform dat HR-professionals verbindt en actuele informatie brengt op het gebied van arbeidsvoorwaarden.