Ruim een kwart van de Nederlandse werknemers solliciteert wel eens zonder serieuze intentie om van baan te wisselen. Het doel? Hun marktwaarde testen en zo betere arbeidsvoorwaarden afdwingen bij hun huidige werkgever. Dat blijkt uit onderzoek van het Top Employers Institute onder ruim 1.000 medewerkers in grotere organisaties (250+ FTE).
Met name jongvolwassenen (tot 35 jaar) maken zich hier regelmatig schuldig aan: 43 procent geeft aan wel eens ‘geshopt’ te hebben op de arbeidsmarkt. Onder dertigers is dat gedrag niet alleen strategisch, maar ook effectief: 27 procent wist er een betere deal mee te realiseren bij hun huidige werkgever.
Opvallend is het verschil met oudere generaties. Slechts 8 procent van de 55-plussers zegt ooit te hebben gesolliciteerd om hun positie te verbeteren. Zij blijken veel honkvaster en minder geneigd om hun werkgever onder druk te zetten met externe aanbiedingen.
Naast salaris en voorwaarden speelt ook zingeving een steeds grotere rol. Zo zegt 49 procent van de werknemers dat zij minder geneigd zijn te solliciteren bij bedrijven die duurzaamheid niet serieus nemen. Voor jongvolwassenen ligt dat percentage zelfs op 58 procent. Een op de vijf respondenten geeft aan dat maatschappelijke impact voor hen belangrijker is dan een hoog salaris.
David Plink, CEO van Top Employers Institute, ziet een duidelijke trend: “Sollicitaties zijn voor jongere generaties niet langer slechts een route naar een nieuwe baan, maar een strategisch middel om invloed uit te oefenen op hun loopbaan. Werkgevers moeten daarop inspelen door niet alleen te concurreren op loon, maar juist ook op waarden en erkenning.”
Platform dat HR-professionals verbindt en actuele informatie brengt op het gebied van arbeidsvoorwaarden.