Retailgigant Amazon heeft twee nieuwe arbeidscontracten gelanceerd die flexibiliteit bieden voor werknemers die wegens verplichtingen niet voltijds kunnen werken.

Het contract biedt ouders, grootouders en voogden van schoolgaande kinderen de mogelijkheid om alleen tijdens de schoolperiode te werken, zodat zij tijdens de zes weken durende zomervakantie en de twee weken durende paas- en kerstvakantie vrij zijn. Dit heeft geen invloed op de arbeidsvoorwaarden die zij ontvangen, waaronder een particuliere ziektekostenverzekering en een levensverzekering.

Bovendien geldt het nieuwe flexibele deeltijdcontract van Amazon voor minimaal 80 uur per maand, zodat werknemers afhankelijk van hun behoeften kunnen kiezen voor dag- of avonddiensten, week- of weekenddiensten. Het zal degenen die geen werk kunnen vinden wegens familie- of andere verplichtingen die flexibiliteit vereisen, in staat stellen terug te keren naar de werkplek.

De twee contracten, die beide zijn ingevoerd naar aanleiding van feedback van werknemers, zijn bij wijze van proef in verschillende fulfilmentcentra toegepast. Na een succesvolle proef worden ze nu uitgebreid naar werknemers in alle fulfilment centres van Amazon, en later dit jaar zullen ze worden uitgerold naar sorteercentra en leveringsstations.

John Boumphrey, Amazon's UK country manager, zei: "Ik ben verheugd om deze nieuwe initiatieven voor flexibel werken aan te kondigen die nog meer keuze bieden aan huidige en toekomstige werknemers, zodat ze hun verplichtingen thuis en op het werk beter kunnen beheren. Amazon biedt al een vierdaagse werkweek voor onze fulfilment centre werknemers in het Verenigd Koninkrijk, en deeltijdcontracten zijn een ander goed voorbeeld van hoe we de feedback van onze mensen gebruiken om hen te ondersteunen met hun behoeften aan kinderopvang, waardoor gezinnen meer tijd samen hebben.

"Door een flexibel deeltijdcontract aan te bieden waarbij mensen de diensten kunnen kiezen die het best bij hun behoeften passen, kunnen de partners van onze werknemers en andere werkzoekenden met zorgtaken in het gezin een weg terug naar de werkplek vinden, wat het gezinsinkomen helpt stimuleren."

Marianna Desai, Amazon UK's regional operations director, voegde daaraan toe: "We hebben geluisterd naar de mening van onze werknemers over flexibel werken en ik ben er echt trots op dat we nieuwe en innovatieve opties hebben geïntroduceerd op basis van hun feedback. Beide contracten leggen een belangrijke nadruk op de balans tussen werk en privé en ik weet zeker dat ze een positief verschil gaan maken voor veel van onze mensen."