Naast onze eigen artikelen, lezen wij natuurlijk ook veel interessante dingen over arbeidsvoorwaarden elders op het web. Deze content bundelen wij elke week voor jullie met een korte introductie per artikel. Hierdoor kan je snel zien wat jouw interesse heeft en welk artikel je volledig wilt lezen. 

1. Een derde bedrijven niet klaar voor CO2-rapportageplicht

Veel bedrijven zijn niet klaar voor de CO2-rapportageplicht die per 1 januari geldt. Ongeveer 8000 werkgevers met honderd of meer medewerkers moeten vanaf dan de uitstoot van woon-werkverkeer en zakelijke ritten bijhouden en rapporteren. Lees hier het artikel van BNR. 

2. Pensioenfonds ABP stapt jaar later over naar nieuwe pensioenstelsel

Pensioenfonds ABP stapt niet in 2026, maar pas op 1 januari 2027 over naar het nieuwe pensioenstelsel. Het fonds, met zo’n drie miljoen deelnemers het grootste van Nederland, wil zo garanderen dat de nieuwe regels voor pensioenen op een „goede en zorgvuldige manier” doorgevoerd worden. Dat staat in een donderdag gepubliceerde verklaring.

Meer weten over het financieel fit maken / houden van jouw werknemers? Check hier ons artikel die wij samen hebben geschreven met Salarise. 

3. Grote salarisstijging voor hoogopgeleide starters, als engineer verdien je nog steeds het meest

Het salaris van hoogopgeleide starters is naar een historisch hoogtepunt gestegen. In het eerste kwartaal van 2023 verdiende een hbo- of wo-starter gemiddeld 9,3% meer dan in het eerste kwartaal van vorig jaar. Als engineer ontvang je gemiddeld het hoogste salaris. Dit blijkt uit het onderzoek naar salarissen van startersbanen op Magnet.me, het online carrière netwerk voor studenten, starters en werkgevers. 

4. Ongelijk inkomen voor meeste tweeverdieners niet echt een probleem

Van de meeste stellen met twee inkomens uit werk zijn beide partners financieel onafhankelijk. Gemiddeld brengen vrouwen een kleiner deel (37 procent) van het gezamenlijke inkomen binnen. Die ongelijke inbreng vinden de meesten geen probleem. Dat blijkt uit een onderzoek van het CBS naar de inkomens van tweeverdieners, dat vandaag is gepubliceerd in de reeks Statistische Trends.

Dit nieuwsoverzicht is geschreven door Paul Brink. Founder van Not Secondary en mede-eigenaar van ArbeidsvoorwaardenNieuws.nl. Heb je suggesties voor het overzicht, of wil je iets anders delen. Neem dan contact met ons op via info@arbeidsvoorwaardennieuws.nl