Naast onze eigen artikelen, lezen wij natuurlijk ook veel interessante dingen over arbeidsvoorwaarden elders op het web. Deze content bundelen wij elke week voor jullie met een korte introductie per artikel. Hierdoor kan je snel zien wat jouw interesse heeft en welk artikel je volledig wilt lezen. 

1. Vakbond FNV wil 'inflatieachterstand inhalen': looneis tot 14 procent

De grootste Nederlandse vakbond, FNV, eist een loonstijging van 5 tot 14 procent. Bij nieuwe cao-onderhandelingen wordt dit het uitgangspunt. Dat maakt de bond vandaag, een dag voor Prinsjesdag, bekend. Eerder noemde vakbond CNV een looneis tussen de 4 en 10 procent.

2. Omslag na zeven jaar oplopend ziekteverzuim

Het ziekteverzuim onder werknemers was in het tweede kwartaal van 2023 5,0 procent. Dat wil zeggen dat 50 van de duizend te werken dagen werden verzuimd wegens ziekte. Net als in het eerste kwartaal van dit jaar was het verzuim lager dan een jaar eerder. Dat blijkt uit nieuwe cijfers van het CBS.

Meer weten over het financieel fit maken / houden van jouw werknemers? Check hier ons artikel die wij samen hebben geschreven met Salarise. 

3. Vrijdagmiddagborrel gaat naar donderdag: 'Voor de omzet ook lekker'

Een (alcoholvrij) biertje en bitterbal om de werkweek af te sluiten: op veel werkplekken is het de normaalste gang van zaken op vrijdag. Maar die trend is sinds de coronatijd sterk veranderd. Op vrijdag werken veel mensen tegenwoordig thuis. En daarom maakt de vrijmibo plaats voor de domibo. Lees hier het artikel wat RTL nieuws hierover heeft geschreven. 

4. Met de trein op reis? Dan twee extra 'groene' vakantiedagen

Standaard krijgen de medewerkers van het Amsterdamse advocatenkantoor De Roos Advocaten 25 vakantiedagen. Maar wie de trein pakt naar zijn of haar vakantiebestemming, krijgt er nog twee dagen bij. Werknemers die het hele jaar niet vliegen krijgen zelfs extra vakantiegeld. 'Groen gedrag willen we faciliteren', zegt ceo Joni Uhlenbeck. 'Onze mensen vinden het heel cool dat we duurzame keuzes aanmoedigen.' Lees hier het artikel van het FD.

Dit nieuwsoverzicht is geschreven door Paul Brink. Founder van Not Secondary en mede-eigenaar van ArbeidsvoorwaardenNieuws.nl. Heb je suggesties voor het overzicht, of wil je iets anders delen. Neem dan contact met ons op via info@arbeidsvoorwaardennieuws.nl