Naast onze eigen artikelen, lezen wij natuurlijk ook veel interessante dingen over arbeidsvoorwaarden elders op het web. Deze content bundelen wij elke week voor jullie met een korte introductie per artikel. Hierdoor kan je snel zien wat jouw interesse heeft en welk artikel je volledig wilt lezen. 

1. Waarom Ikea het minimumloon verhoogt en anderen hier vooral over steggelen

Ikea investeert in de laagstbetaalden. Bestuurders van de Zweedse woongigant geloven in het potentieel van de werknemers, waar anderen de laagbetaalde banen karakteriseren als 'ongeschoold' of 'hersenloos' werk. Ikea zal vaker verborgen talent ontdekken en zo op termijn beter af zijn, schrijft leiderschapsexpert Franka Rolvink Couzy.

2. Werkervaring niet altijd lonend sinds verhoging minimumloon

De recente verhoging van het minimumloon heeft bij enkele cao's een onbedoeld bijeffect voor personeel dat al langer in dienst is. Iemand met meerdere jaren werkervaring of een hogere functie verdient nu soms evenveel als nieuwere collega's in een lagere functie. Dat gebeurt bijvoorbeeld bij verschillende Nederlandse poppodia. Lees hier het artikel van de NOS. 

Meer weten over het financieel fit maken / houden van jouw werknemers? Check hier ons artikel die wij samen hebben geschreven met Salarise. 

3. A stake in success: Boosting profits via employee ownership

Life took a big turn last May for the employees of C.H.I. Overhead Doors, in the small town of Arthur, Illinois. Every employee was a co-owner of the company. They'd been told if the business sold at a profit, they'd all get a payday. Now, it was actually happening. "I'm just upfront, being all excited," said production manager Jim Hill. "Oh my gosh, like, we're talking life-changing money now!". Lees hier het artikel van CBS News. 

4. Leefbaar loon: een sociale investering

De implementatie van de Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) per 1 januari 2024 vereist van veel organisaties dat zij inzicht geven in hun toepassing van leefbaar loon (‘Living Wage’) in hun eigen organisatie en in hun ambities in de waardeketen. Het opbouwen van dit inzicht biedt ook een kans om daadwerkelijk te budgetteren voor de impact op de aanpassing in de eigen organisatie en de aanpassingen in de waardeketen, stellen PwC-experts Bas van de Pas en Corien Dieterman.

5. Zo investeer je in meer werkgeluk en een gezonde relatie met werk

Bijna driekwart van de kenniswerkers heeft een ongezonde relatie met het werk. Dat heeft impact op onder andere het welzijn van medewerkers. Deze alarmerende cijfers maken investeren in werkgeluk van groot belang. Wat kun je als werkgever doen als je wilt investeren in werkgeluk en een gezonde relatie met het werk?

6. Recordstijging: Bagageafhandelaar gaat 33% meer verdienen

De lonen van bagageafhandelaars op Nederlandse luchthavens gaan vanaf volgend jaar met 33% omhoog. Dat zijn de Werkgeversvereniging Passagiers en Bagageafhandeling Luchtvaart (WPBL) en vakbond FNV overeengekomen. Met die „forse stap” hopen werkgevers en bond dat de sector aantrekkelijk blijft om in te werken.

Dit nieuwsoverzicht is geschreven door Paul Brink. Founder van Not Secondary en mede-eigenaar van ArbeidsvoorwaardenNieuws.nl. Heb je suggesties voor het overzicht, of wil je iets anders delen. Neem dan contact met ons op via info@arbeidsvoorwaardennieuws.nl