Naast onze eigen artikelen, lezen wij natuurlijk ook veel interessante dingen over arbeidsvoorwaarden elders op het web. Deze content bundelen wij elke week voor jullie met een korte introductie per artikel. Hierdoor kan je snel zien wat jouw interesse heeft en welk artikel je volledig wilt lezen. 

1. Musk noemt stakingen bij Tesla in Zweden ‘krankzinnig’ 

Tesla-topman Elon Musk veroordeelt de stakingen van zijn productiepersoneel in Zweden met felle bewoordingen en noemt de acties ‘krankzinnig’. Medewerkers eisen meer rechten aan de onderhandelingstafel.

2. Een gratificatie is een beloning voor een buitengewone, niet vooraf afgesproken (bijzondere) inspanning of prestatie van een medewerker of een groep medewerkers.

Doorgaans gaat het om een geldbedrag, maar dat hoeft niet per se het geval te zijn – het kan ook gaan om een tastbaar geschenk of bijvoorbeeld een weekendje weg. Een gratificatie is wezenlijk anders dan een (individuele) bonus; het is een manier van belonen die er vooral op gericht is om waardering voor een medewerker kenbaar te maken die een extra of onverwachte inspanning heeft gedaan. Lees hier het artikel van de AWVN over deze arbeidsvoorwaarde. 

Meer weten over het financieel fit maken / houden van jouw werknemers? Check hier ons artikel die wij samen hebben geschreven met Salarise. 

3. Wetten in het arbeidsrecht

Ieder bedrijf heeft te maken met wetten en regels. Als je personeel in dienst hebt, is kennis van het arbeidsrecht nodig. We zetten de belangrijkste wetten en artikelen voor je op een rij.

4. Royal HaskoningDHV harmoniseert arbeidsvoorwaarden na overname: ‘Iedere verandering moet je kunnen uitleggen’

Ingenieursbedrijf Royal HaskoningDHV nam adviesbureau Districon over en besloot de arbeidsvoorwaarden te harmoniseren. Onder flinke tijdsdruk vond niet alleen de technische harmonisatie plaats, maar waren er ook veel gesprekken met medewerkers om de overgang soepel te laten verlopen. HR-businesspartner Jolijn Schut van Royal HaskoningDHV en AWVN-adviseur Ian Lendering blikken terug.

Dit nieuwsoverzicht is geschreven door Paul Brink. Founder van Not Secondary en mede-eigenaar van ArbeidsvoorwaardenNieuws.nl. Heb je suggesties voor het overzicht, of wil je iets anders delen. Neem dan contact met ons op via info@arbeidsvoorwaardennieuws.nl