De lonen in collectieve arbeidsovereenkomsten (cao's) zullen dit jaar naar verwachting gemiddeld met 7,1 procent stijgen, zo meldt NU.nl. Werkgeversverenigingen, waaronder VNO-NCW, AWVN en MKB-Nederland, waarschuwen echter dat dergelijke aanzienlijke loonstijgingen niet duurzaam zijn. Ze pleiten ervoor dat bedrijven meer financiële ruimte behouden om te investeren.
Volgens de werkgevers is de voorgestelde loonstijging van 7,1 procent voor dit jaar te hoog, en zij dringen er bij cao-partijen op aan om in 2024 te streven naar meer gematigde loongroei. De werkgeversverenigingen beschouwen de voorgestelde loonstijging als historisch en benadrukken dat het nu tijd is voor een meer ingetogen groei, zodat er geld beschikbaar blijft voor andere investeringen.
De werkgevers benadrukken dat veel sectoren en bedrijven momenteel niet in optimale omstandigheden verkeren, waardoor substantiële loonsverhogingen niet haalbaar zijn. Ze stellen dat het belangrijk is om de loonontwikkeling te koppelen aan de economische situatie van bedrijven en de vooruitzichten in de betreffende sector.
Naast het pleidooi voor matigere loongroei roepen de werkgeversorganisaties op tot meer aandacht voor langetermijnuitdagingen tijdens cao-onderhandelingen. Hierbij denken ze aan personeelstekorten, investeringen in nieuwe technologie en verduurzaming.
Om personeelstekorten aan te pakken, pleiten werkgevers voor maatregelen om het aantrekkelijker te maken om meer uren te werken. Ook benadrukken ze de noodzaak om te investeren in verbetering van de werkomstandigheden.
In reactie op het cao-advies van de werkgevers laat vakbond CNV weten dat er volgens hen voldoende ruimte is voor aanzienlijke loonstijgingen. De vakbond blijft streven naar loonsverhogingen tot wel 10 procent. Volgens het CNV wachten honderdduizenden werknemers nog op loonstijgingen die gelijklopen met de inflatie, en zij benadrukken dat er bij veel bedrijven nog voldoende ruimte is voor loonverhogingen tussen 4 en 10 procent.
Platform dat HR-professionals verbindt en actuele informatie brengt op het gebied van arbeidsvoorwaarden.