Naast onze eigen artikelen, lezen wij natuurlijk ook veel interessante dingen over arbeidsvoorwaarden elders op het web. Deze content bundelen wij elke week voor jullie met een korte introductie per artikel. Hierdoor kan je snel zien wat jouw interesse heeft en welk artikel je volledig wilt lezen. 

1. Secundaire arbeidsvoorwaarden: zo zet je ze in

De meeste sollicitanten kijken vrijwel direct naar de secundaire arbeidsvoorwaarden die een potentiële werkgever biedt. Wat zijn secundaire arbeidsvoorwaarden en hoe maak je er slim gebruik van? Check hier het artikel van mkb servicedesk. 

2. Thuiswerkvergoeding naar € 2,35 per dag - Norm maaltijden naar € 3,90

De onbelaste vergoeding voor thuiswerken gaat in 2024 omhoog van € 2,15 naar € 2,35 per thuisgewerkte dag. Deze vergoeding mag u ook geven als de werknemer een deel van de dag thuiswerkt. Het normbedrag voor maaltijden stijgt van € 3,55 naar € 3,90 in 2024. Dit normbedrag geldt voor het ontbijt, de lunch en voor het diner.

Meer weten over het financieel fit maken / houden van jouw werknemers? Check hier ons artikel die wij samen hebben geschreven met Salarise. 

3. 13e maand is belangrijkste secundaire arbeidsvoorwaarde

De 13e maand is veruit de populairste secundaire arbeidsvoorwaarde voor personeel. Ruim twee op de vijf werknemers zou hier het meest tevreden mee zijn als secundaire arbeidsvoorwaarde. Daarmee is de 13e maand veel populairder dan bijvoorbeeld extra vakantiedagen, een pensioenregeling of een auto van de zaak. Dat blijkt uit onderzoek van vacaturesite Indeed. Werknemers willen liever extra geld dan andere voordelen.

4. Overeenstemming over nieuwe cao Achmea

Op 4 december hebben wij de bedrijfsleiding laten weten dat wij niet akkoord gaan met het salarisbod van 5% met een minimale verhoging van € 300,- en het tweede jaar 4%. Dat was de boodschap uit de 3 ledenbijeenkomsten van vorige week. Deze boodschap wordt ondersteund door onze petitie die meer dan 3.000 keer ondertekend is! Het was lang onderhandelen op 4 en 7 december. Gelukkig was het niet voor niets. Er liggen nu nieuwe afspraken.

5. Nieuwe wetten 2024, een overzicht

Vanaf 1 januari 2024 moet je als werkgever rekening houden met een aantal nieuwe wetten en wetswijzigingen. Wat gaat er veranderen voor jou en je personeel? Hoe ga je dat toepassen op de werkvloer? De belangrijkste aanpassingen op een rij.

Dit nieuwsoverzicht is geschreven door Paul Brink. Founder van Not Secondary en mede-eigenaar van ArbeidsvoorwaardenNieuws.nl. Heb je suggesties voor het overzicht, of wil je iets anders delen. Neem dan contact met ons op via info@arbeidsvoorwaardennieuws.nl