Ondanks de stijging in salarissen en toeslagen in 2023, kampen veel Nederlandse huishoudens nog steeds met financiële problemen. Volgens hulporganisaties, zoals het Nationaal Fonds Kinderhulp, stijgt het aantal hulpbehoevenden, zelfs onder huishoudens waar iemand betaald werk heeft.
Dat schrijft Nu.nl. Armoede-expert Nadja Jungmann legt uit dat armoede niet alleen over inkomen gaat, maar ook over uitgaven. Stijgende kosten voor energie, voeding en huisvesting zetten huishoudens, zelfs met een modaal inkomen, onder druk. Zo kunnen onverwachte uitgaven of persoonlijke omstandigheden zoals een scheiding of ziekte snel leiden tot financiële problemen.
Ondanks de toename van het minimumloon en uitkeringen met 10% en de verhoging van de salarissen in cao's met gemiddeld 7,4% dit jaar, blijft de koopkracht van lage inkomensgroepen achter. Armoede-expert Anna Custers benadrukt dat deze stijgingen voornamelijk de inflatie compenseren en niet voldoende zijn om achterstallige financiële tekorten aan te pakken.
Ook de hogere toeslagen, zoals energie-, huur- en zorgtoeslag, brengen risico's met zich mee. Deze tijdelijke verhogingen kunnen leiden tot grotere terugvorderingen, waardoor de financiële gezondheid van Nederlanders onder druk komt te staan. Custers wijst op de toename van schuldenproblematiek, mede door achterstallige betalingen aan de Belastingdienst.
Voor 2024 heeft het demissionaire kabinet 2 miljard euro uitgetrokken om de laagste inkomensgroepen te helpen, maar de vraag blijft of dit voldoende is. Volgens de Commissie sociaal minimum is er 6 miljard euro nodig om de financiële problemen van huishoudens op te lossen.
Toch lijken er tekenen van verbetering te zijn. CBS-cijfers tonen aan dat consumenten in december iets minder somber waren over het economisch klimaat en de koopbereidheid. Custers sluit af met een positieve noot: "Misschien zitten we op een kantelpunt."
Platform dat HR-professionals verbindt en actuele informatie brengt op het gebied van arbeidsvoorwaarden.