De geplande publieksvriendelijke acties bij Apple-producten keten Amac, die zouden plaatsvinden op de zondag voor kerst, zijn door vakbond FNV geannuleerd na intimidatie en dreigementen van de werkgever aan het adres van de vakbondsleden.

De acties waren bedoeld om de werkgever onder druk te zetten om de zondagstoeslag opnieuw in te voeren. Echter, de werknemers werden geconfronteerd met dreigingen van juridische stappen en ontslag. FNV-bestuurder Onur Erdem reageert geschokt: "De veiligheid van onze leden staat altijd voorop. Het is ronduit bizar om te gaan dreigen met juridische stappen en staande voet ontslag tegen jonge werknemers die juist uit loyaliteit hebben gekozen voor deze milde vorm van actievoeren. We hadden beter de boel plat kunnen staken. Misschien is dat de taal die het management wel verstaat."

De acties, die bestonden uit het uitdelen van visitekaartjes met de boodschap “Geen zondagtoeslag? Niet zo premium”, werden georganiseerd na het verdwijnen van de zondagtoeslag bij Amac. FNV kreeg echter al snel signalen van leden over intimidatie door het management. Een van de medewerkers vertelt: "Ik ben behoorlijk geschrokken van de reactie van het management. Ik moest naar een kamertje komen en daar werd op mij ingepraat dat elke vorm van actie zware persoonlijke consequenties zou hebben. Zelfs ontslag op staande voet werd benoemd."

FNV beraadt zich nu op vervolgstappen en benadrukt dat de veiligheid en rust van de werknemers voorop staan. Erdem voegt toe: "Maar het zal duidelijk zijn dat we ons hier niet bij neerleggen. We laten ons niet intimideren."