Volgens nieuwe cijfers van het CBS hebben de cao-lonen in Nederland in 2023 een opmerkelijke stijging doorgemaakt. Gemiddeld lagen de lonen 6,1 procent hoger dan in het voorgaande jaar, bijna een verdubbeling ten opzichte van de 3,2 procent stijging in 2022. Dit markeert de grootste toename in meer dan veertig jaar.
In het laatste kwartaal van 2023 werd zelfs een stijging van 6,9 procent genoteerd ten opzichte van hetzelfde kwartaal een jaar eerder. Dit is het tweede jaar op rij dat de cao-loonstijging elk kwartaal groeit.
De reële cao-loonontwikkeling, waarbij rekening gehouden wordt met inflatie, lag in het laatste kwartaal rond de 2,9 procent. Een exact percentage is nog niet bekend, aangezien het inflatiecijfer voor het vierde kwartaal nog moet worden gepubliceerd. Voor het hele jaar 2023 is de reële loonontwikkeling echter negatief (-2,1 procent), wat betekent dat de lonen minder hard stegen dan de prijzen.
De grootste stijging vond plaats in de sector overheid, waar de lonen met 7,0 procent omhooggingen. Bij particuliere bedrijven en gesubsidieerde instellingen was er ook sprake van een significante toename, respectievelijk 5,9 en 5,5 procent. In 2022 was de grootste stijging ook bij de overheid te zien, met name door loonstijgingen in het onderwijs. In 2023 droegen meerdere cao’s bij aan de stijging, waaronder die van gemeenten, het Rijk, waterschappen en het onderwijs.
Deze forse stijging van de cao-lonen weerspiegelt de voortdurende economische uitdagingen en de noodzaak voor bedrijven en overheden om competitief te blijven in een veranderende markt. Met de historische toename in 2023 wordt een nieuw tijdperk van loonontwikkeling in Nederland ingeluid.
Platform dat HR-professionals verbindt en actuele informatie brengt op het gebied van arbeidsvoorwaarden.