Naast onze eigen artikelen, lezen wij natuurlijk ook veel interessante dingen over arbeidsvoorwaarden elders op het web. Deze content bundelen wij elke week voor jullie met een korte introductie per artikel. Hierdoor kan je snel zien wat jouw interesse heeft en welk artikel je volledig wilt lezen. 

1. Het recht op onbereikbaarheid, werkt dat wel in Nederland?

Er wordt vaak over gesproken en er ligt al een paar jaar een wetsvoorstel in Den Haag, maar werkt het recht op onbereikbaarheid wel in Nederland zoals het wel werkt in Frankrijk? Volgens dit artikel is het beter om hier onderling afspraken over te maken dan dat er een speciale wet voor moet komen. 

2. Moeten werknemers zich zorgen maken over een "perk-cession"?

Een "perk-cession"? Dit heb je waarschijnlijk nog niet eerder gehoord, maar in dit artikel wordt de vraag gesteld of werknemers zich zorgen moeten maken over een recessie van de arbeidsvoorwaarden, of te wel bedrijven die hun arbeidsvoorwaarden schrappen vanwege economisch zware tijden. Ook hier wordt gesproken over bedrijven die stoppen met "over the top" arbeidsvoorwaarden. 

3. Ook bij de distributiecentra van Albert Heijn is het onrustig door uitblijven nieuwe cao

Het is bijna meer regel dan uitzondering, maar ook bij Albert Heijn is er nu onrust over de nieuwe cao. En ook hier gaat het om een loonsverhoging waarbij de vakbonden en het bedrijf het niet eens worden. Op verschillende locaties leidt dit zelfs al tot wilde stakingen. 

Onderscheidend vermogen toevoegen aan het arbeidsvoorwaardenpakket --> Check hier hoe je de nieuwste whitepaper van Not Secondary: "Alles over de sabbatical regeling" kan downloaden. 

4. Een interessant onderzoek van het CBS laat zien dat we het liefst steeds minder uren werken

Meer dan 35 uur werken per week? Vooral steeds meer twintigers hebben er niet echt trek in, constateerde het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) uit onderzoek onder afgestudeerden. Wie een diploma op zak heeft, kiest er steeds vaker voor om in deeltijd te werken. En opvallend: vrouwen gaan in de jaren na hun studie gemiddeld alleen maar minder werken in plaats van meer.

5. Kamerbrief over voortgang uitwerking arbeidsmarktpakket

Mocht je het nog niet gelezen hebben en heeft het wel je interesse? Check dan hier het artikel  van de Rijksoverheid met een samenvatting van de kamerbrief over de voortgang van het nieuwe pakket om meer evenwicht op de arbeidsmarkt te krijgen. 

6. Niet alleen in Nederland, maar ook in de VS worden maaltijdbezorgers door de rechter gezien als werknemers en niet als zelfstandige

Het grootste arbeidsrecht nieuws van de afgelopen tijd is uiteraard de uitspraak omtrent het wel of niet zijn van een zelfstandige wanneer iemand werkt voor een "platformbedrijf" zoals bijvoorbeeld Just Eat of Uber. En deze vraag / discussie speelt zich zeker niet alleen af in Nederland. Want ook in de VS heeft een rechtbank bepaald dat een voormalige maaltijdbezorger van Grubhub geen zelfstandige was, maar een werknemer. Een uitspraak die wij ook zagen in Nederland en gigantische gevolgen kan hebben. 

Dit nieuwsoverzicht is geschreven door Paul Brink. Founder van Not Secondary en mede-eigenaar van ArbeidsvoorwaardenNieuws.nl. Heb je suggesties voor het overzicht, of wil je iets anders delen. Neem dan contact met ons op via info@arbeidsvoorwaardennieuws.nl