Naast onze eigen artikelen, lezen wij natuurlijk ook veel interessante dingen over arbeidsvoorwaarden elders op het web. Deze content bundelen wij elke week voor jullie met een korte introductie per artikel. Hierdoor kan je snel zien wat jouw interesse heeft en welk artikel je volledig wilt lezen. 

1. Onbeperkt op vakantie op kosten van de baas, het klinkt ideaal

Niet maximaal, maar minstens 25 vakantiedagen. Dan heeft iedereen de tijd om 'lekker af te schakelen', stelt Jeroen Bouman, medeoprichter van het bedrijf Werk Atleet in Rosmalen. Zijn medewerkers 'moeten' minimaal vijf weken per jaar vrij nemen. Klinkt ideaal, eindeloos op vakantie kunnen op kosten van de baas, maar is het dat ook?

2. Manier waarop we beloning voor werk vaststellen is achterhaald

De manier waarop wij mensen belonen voor werk is niet meer van deze tijd. Om de doeners en de echte talenten op de arbeidsmarkt te waarderen, moeten we naar een realistischer systeem van salariëring en een andere invulling van cao’s, aldus Bastiaan Starink, PwC-expert op het gebied van HR en arbeidsmarkt.

Meer weten over het financieel fit maken / houden van jouw werknemers? Check hier ons artikel die wij samen hebben geschreven met Salarise. 

3. Teijin Aramid werkt in cao met ‘groenbudget’

Als je duurzaamheid als strategisch bedrijfsdoel écht serieus neemt, moeten medewerkers daar ook thuis iets van merken. Vanuit die gedachte ging aramideproducent Teijin Aramid aan de slag met groene arbeidsvoorwaarden. Tertius Middeldorp, manager compensation and benefits, ziet dat die aanslaan. ‘We krijgen er nauwelijks vragen over, terwijl er veel meer gebruik van wordt gemaakt dat verwacht.’

4. Per jaar 1,5 miljard cursusgeld ongebruikt: 'Op langere termijn slecht'

Per jaar laten werknemers meer dan 1,5 miljard euro aan opleidingsbudget liggen. Dat blijkt uit onderzoek van werkgeversvereniging AWVN. Op korte termijn kan dat gunstig zijn voor een organisatie, maar op langere termijn is het juist ongunstig, zegt hoogleraar Arbeidsmarkt Pieter Gautier.

5. Eindejaarsbonus? Een op de drie geeft geld gelijk weer uit

Aan het einde van het jaar een mooi extraatje in de vorm van een kerstbonus of een dertiende maand? 44% van de Nederlanders verwacht een extra bedrag te krijgen, waarvan één op de drie het geld meteen weer uitgeeft.

Dit nieuwsoverzicht is geschreven door Paul Brink. Founder van Not Secondary en mede-eigenaar van ArbeidsvoorwaardenNieuws.nl. Heb je suggesties voor het overzicht, of wil je iets anders delen. Neem dan contact met ons op via info@arbeidsvoorwaardennieuws.nl