De werkloosheid in Nederland is in januari onveranderd gebleven ten opzichte van een maand eerder. In de eerste maand van het jaar zat 3,6 procent van de beroepsbevolking zonder betaald werk, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). In december was dat ook 3,6 procent. Het aantal WW-uitkeringen nam in januari wel toe.

In januari waren er 368.000 mensen werkloos. In totaal hadden vorige maand 3,6 miljoen mensen van 15 tot 75 jaar om verschillende redenen geen betaald werk. Naast werklozen ging het om 3,2 miljoen mensen die niet kort geleden naar werk hebben gezocht of daar niet direct beschikbaar voor waren. Zij worden niet tot de beroepsbevolking gerekend. Het gaat vooral om mensen die met pensioen zijn of niet kunnen werken door ziekte of arbeidsongeschiktheid. Gemiddeld daalde het aantal mensen buiten de beroepsbevolking in de afgelopen drie maanden met 16.000 per maand.

Het aantal werklozen nam in de afgelopen drie maanden toe met gemiddeld 2000 per maand. Deze lichte toename kwam volgens het CBS niet doordat meer mensen hun baan verloren, maar doordat meer mensen op zoek gingen naar werk. Als deze mensen niet meteen werk vinden, worden ze deel van de werkloze beroepsbevolking.