De afgelopen jaren is het aantal bedrijven dat diversiteitsverlof aanbiedt aanzienlijk toegenomen. Werknemers krijgen hierdoor de mogelijkheid nationale (christelijke) feestdagen in te ruilen voor vrije dagen die beter aansluiten bij hun culturele of religieuze achtergrond, zoals Ied-al-Fitr.

Dat blijkt uit een artikel van Nu.nl. Volgens werkgeversvereniging AWVN bevatten veel collectieve arbeidsovereenkomsten (cao's) al afspraken over diversiteitsdagen. "Ook zijn er afspraken over het ruilen van christelijke feestdagen voor werknemers die een andere dag vrij willen vanwege hun geloof," aldus AWVN.

Werkgeversorganisaties MKB-Nederland en VNO-NCW bevestigen dat er steeds meer aandacht is voor diversiteit en inclusie binnen bedrijven. "Als je werkgever of bedrijf meer diverse mensen aantrekt, is het goed je zoveel mogelijk te verplaatsen in hun wensen en behoeften," zegt een woordvoerder.

Over het vasten tijdens de ramadan wordt opgemerkt dat werknemers dit zelf mogen bepalen, maar dat "goed overleg" tussen medewerker en bedrijf essentieel is. "Belangrijk is dat de werkgever weet dat een werknemer aan de ramadan meedoet, en wat diegene eventueel nodig heeft," voegt de woordvoerder toe.

AWVN benadrukt dat het ruilen van feestdagen meestal geen probleem vormt op de werkvloer. "Als iemand met Ied-al-Fitr vrij wil maar wil werken op Tweede Kerstdag, levert dat geen verlies op." Het aanpassen van werktijden in dergelijke periodes wordt doorgaans ook geaccepteerd, zolang het werk maar gedaan wordt.