De EU-landen hebben maandag ingestemd met een voorstel dat de arbeidsvoorwaarden van digitale platformwerkers, zoals maaltijdbezorgers en Uber-chauffeurs, moet verbeteren. "Vandaag is een grote dag voor platformmedewerkers- en chauffeurs. Dit akkoord zal de rechten en arbeidsvoorwaarden verbeteren van meer dan 28,5 miljoen Europeanen die in de platformeconomie werken," zei de Belgische vicepremier Pierre-Yves Dermagne.

Het voorstel, in onderhandeling sinds 2021, beoogt schijnzelfstandigheid tegen te gaan en zorgt ervoor dat platformwerkers meer rechten en duidelijkheid krijgen. Cruciaal is dat zij als werknemers beschouwd worden als zij geen controle hebben over hun werk zoals opdrachten, rooster, en tarieven.

Ondanks aanvankelijke weerstand van lidstaten zoals Frankrijk en Duitsland, steunen nu alle landen het voorstel. Minister Karien van Gennip noemde het "een belangrijke mijlpaal" en benadrukte het belang van goede arbeidsvoorwaarden voor platformwerkers, zonder de ontwikkeling van platformbedrijven te hinderen.

Het akkoord moet nog worden goedgekeurd door het Europees Parlement.