Als demissionair minister-president verdient Mark Rutte 189.210 euro bruto per jaar, maar bij een benoeming tot NAVO-topman zou dit meer dan verdriedubbelen naar een belastingvrij jaarsalaris van ruim 300.000 euro. Deze mogelijke financiële vooruitgang komt naar voren in een rapport van RTL Nieuws, met Rutte als voornaamste kandidaat om Jens Stoltenberg op te volgen, gesteund door 28 van de 32 NAVO-lidstaten.

Deze functie biedt niet alleen een aanzienlijk hoger salaris, maar ook extra pensioenbijdragen — 8% van het loon plus 12% bijgedragen door de NAVO. Daarnaast zou Rutte toegang krijgen tot een ambtswoning in Brussel, getaxeerd op 12 miljoen euro, met de mogelijkheid om zijn bezittingen belastingvrij in te voeren.

Hoewel de officiële benoeming nog moet worden bevestigd, illustreert de potentiële aanstelling als NAVO-secretaris-generaal een aanzienlijke verbetering in Ruttes financiële omstandigheden, met de kans op een inkomsten totaal van bijna 2 miljoen euro, mocht hij de positie zes jaar vervullen.