Het aantal bedrijven dat ondersteuning biedt bij het betalen van huishoudelijke rekeningen is tussen 2021 en 2022, 68-voudig toegenomen in de UK volgens een analyse van meer dan 21 miljoen vacatures.

Uit het onderzoek van Totaljobs bleek ook dat het aantal personeelsadvertenties waarin onmiddellijke toegang tot loon wordt benadrukt, in 2022 meer dan verviervoudigd is. Andere arbeidsvoorwaarden die in aanzienlijk meer personeelsadvertenties voorkwamen waren vierdaagse werkweken en een thuiswerkvergoeding, beide meer dan verdubbeld ten opzichte van het voorgaande jaar.

Totaljobs voerde ook een onderzoek uit waaruit bleek dat werknemers veel belang hechten aan arbeidsvoowaarden, aangezien 41% zei dat zij een loonsverhoging zouden overslaan om hun meest gewenste arbeidsvoorwaarde te krijgen. 

Steun voor kinderopvang (54%), hulp bij woon-werkverkeer (52%), fulltime werken op afstand (51%) en ouderschapsondersteuning (49%) bleken de meest gevraagde arbeidsvoorwaarden te zijn. 

Uit een recent rapport van Ayming UK blijkt echter dat 29% van de bedrijven de arbeidsvoorwaarden in 2023 waarschijnlijk zal verlagen.  

Julius Probst, Europees arbeidsmarkteconoom bij Totaljobs, zei dat werkgevers een evenwicht moeten vinden tussen het aantrekken van kandidaten bij een tekort aan arbeidskrachten en het nemen van realistische financiële beslissingen. 

In een gesprek met HR magazine zei hij: "Het is minder een kwestie of bedrijven het zich kunnen veroorloven om deze arbeidsvoorwaarden aan te bieden, en meer of ze het zich kunnen veroorloven om het niet te doen. 

"Hoewel de arbeidsmarkt veerkrachtig blijft, is er nog steeds een tekort aan arbeidskrachten en een strijd om het beste talent." Probst voegde eraan toe dat het voor het aantrekken van personeel van cruciaal belang is om verder te gaan dan het salaris.  

Hij zei: "Nu is het tijd om meer holistische jobaanbiedingen te overwegen die tegemoetkomen aan de individuele behoeften van kandidaten, vooral voor degenen die het hardst worden getroffen door de stijging van de dagelijkse kosten van levensonderhoud. Dergelijke aanbiedingen zullen in de nabije toekomst van vitaal belang zijn om talent te behouden en aan te trekken." 

David Wreford, expert in verloning en arbeidsvoorwaarden bij Mercer, benadrukte het belang van duurzame financiële ondersteuning en leefbare lonen. 

Hij zei: "Tussentijdse financiële steun tijdens de crisis m.b.t. levensonderhoud heeft slechts een tijdelijk effect. De kosten zijn permanent gestegen en dit zal de vraag van werknemers naar hogere lonen blijven aanwakkeren." 

Uit het onderzoek van Totaljobs is gebleken dat 81% van de werknemers meer voldoening uit hun baan haalt en dat eenzelfde percentage zegt dat het hen loyaler maakt aan hun werkgever. 

Wreford zei: "Organisaties zitten in een lastig parket omdat we afstevenen op een vlakkere economie, maar er blijft ook een tekort aan vaardigheden. 

"Maar bedrijven die empathie, transparantie, duidelijkheid en eerlijkheid betrachten, zelfs wanneer de boodschap niet smakelijk is, zullen degenen zijn die het talent kunnen behouden en aantrekken dat ze nodig hebben om te slagen."  

De gegevens werden gehaald uit vacatures op Totaljobs. Inzichten vanuit het perspectief van Britse werknemers komen via een aanvullende enquête onder 5.000 Britse werknemers die in maart 2023 werd uitgevoerd.