Uit nieuwe gegevens van de Nationale Enquête Arbeidsomstandigheden (NEA) van TNO en het CBS blijkt dat thuiswerkers gemiddeld een kwartier langer onderweg zijn naar hun werk dan hun collega’s die niet thuiswerken. De gemiddelde enkele reistijd van thuiswerkende werknemers bedraagt 40 minuten, terwijl werknemers die niet thuiswerken gemiddeld 25 minuten onderweg zijn.

De enquête van 2023 toont aan dat werknemers met langere reistijden vaker de keuze maken om thuis te werken. Zo werkt bijna 74% van de werknemers met een reistijd van meer dan 61 minuten regelmatig thuis, tegenover slechts 26% van de werknemers met een reistijd van 10 minuten of minder.

De voornaamste reden voor werknemers om vanuit huis te werken, is het gemak waarmee werk en privé gecombineerd kunnen worden, wat 57% van de ondervraagden aangeeft. Daarnaast speelt het wegvallen van reistijd of -kosten een significante rol, met 53% van de thuiswerkers die dit als een belangrijke factor zien.

Ondanks de voordelen van thuiswerken, blijft het sociale aspect van naar het werk gaan belangrijk. Zo geeft 70% van de werknemers die op locatie werken aan dat zij dit vooral doen voor het sociale contact en de overleggen, waardoor zij beter op de hoogte blijven van wat er speelt binnen het bedrijf.