In de horeca-cao zijn specifieke regels opgenomen die de arbeidstijden en rustperioden van medewerkers die nachtdiensten draaien reguleren. Belangrijk voor horecaondernemers is dat een medewerker per nachtdienst niet langer dan tien uur mag werken. Een dienst geldt al als nachtdienst als er meer dan een uur tussen middernacht en 06:00 uur wordt gewerkt.

Rust na Nachtdiensten Medewerkers die na 02:00 uur klaar zijn met hun dienst, mogen de volgende nacht niet worden ingeroosterd. Er moet een rusttijd van minstens veertien uur worden gegarandeerd, al mag deze eenmaal per week verkort worden naar acht uur onder specifieke omstandigheden. Eindigt een nachtdienst voor 02:00 uur, dan moet de werknemer elf aaneengesloten uren rust krijgen.

Beperkingen aan Nachtwerk Er zijn ook limieten gesteld aan hoe vaak werknemers kunnen worden ingeroosterd voor nachtdiensten: maximaal vijf keer per twee weken en 22 keer per jaar voor diensten van twaalf uur. Na zo'n dienst moet de medewerker minstens twaalf uur rusten, en na drie of meer nachtdiensten op rij zelfs 46 uur.

Gemiddelde Werkweek Voor medewerkers die regelmatig nachtdiensten draaien, is de gemiddelde werkweek over een periode van zestien weken beperkt tot 40 uur. Voor degenen die minder frequent nachtdiensten hebben, geldt een maximum van gemiddeld 48 uur per week.

Maximum nachtwerk Ondanks dat de wet anders voorschrijft, staat de horeca-cao toe dat er maximaal 140 nachtdiensten per jaar worden gewerkt, of maximaal 38 uur per twee weken tussen 00:00 en 06:00 uur. Meer dan zeven achtereenvolgende diensten werken waarvan één een nachtdienst is, is niet toegestaan.

Deze regels bevestigen dat fulltime werken tijdens de nacht praktisch onmogelijk is binnen de huidige horeca-cao, behalve voor zaken die hoofdzakelijk of uitsluitend 's nachts opereren; daar geldt een maximum van 20 nachtdiensten per vier weken.