De stakingsacties binnen de metaal- en techniekbranche zetten zich voort met nieuwe stakingen aangekondigd voor Groningen en Limburg aanstaande woensdag. Dit volgt op eerdere acties in zes andere provincies, georganiseerd door vakbond FNV en ondersteund door CNV, in een poging om hogere lonen en betere arbeidsvoorwaarden af te dwingen.

De acties richten zich op de kleinmetaalbedrijven die onder de betreffende cao vallen, waarin meer dan 300.000 werknemers werkzaam zijn. De vakbonden strijden voor een loonsverhoging van ruim 10 procent en een maandelijkse koopkrachtverbetering van 100 euro, terwijl werkgevers momenteel een verhoging van 5 procent over twaalf maanden bieden.

CNV-onderhandelaar Nicole Engmann benadrukt het belang van aantrekkelijke arbeidsvoorwaarden om het groeiende personeelstekort in de sector aan te pakken. "Wij blijven strijden voor een rechtvaardige beloning. Genoeg is genoeg," aldus Engmann, die aangeeft dat CNV een loonsverhoging van 12,5 procent eist.

Aan de andere kant roept Ron Follon van de Federatie Werkgeversorganisaties Techniek op tot het hervatten van de onderhandelingen. "Stakingen brengen schade toe aan bedrijven en helpen niet bij het sluiten van nieuwe cao’s," zegt Follon.

De uitkomst van de stakingen en de reactie van de werkgevers zullen bepalend zijn voor de volgende stappen in de cao-onderhandelingen binnen de sector.