Restaurantketen TGI Fridays heeft zijn beleid om gratis maaltijden te verstrekken aan werknemers die 10-uursdiensten draaien, ingetrokken om zich te concentreren op meer gelijkwaardige arbeidsvoorwaarden voor alle werknemers.

Het bedrijf erkent de impact van de huidige moeilijke economische omstandigheden en verklaart dat het een aantal andere arbeidsvoorwaarden onderzoekt als onderdeel van de voortdurende inspanningen om zijn personeel te ondersteunen.

Hostmore Group is eigenaar van 85 TGI Fridays restaurants in het Verenigd Koninkrijk en Jersey. Het laatste financiële verslag onthulde dat het in de eerste helft van 2022 een omzet van 98,5 miljoen pond (111 miljoen euro) en een winst voor rente, belastingen, afschrijvingen en amortisatie van 17,8 miljoen pond (20 miljoen euro) heeft gerealiseerd. Een woordvoerder van TGI Fridays zei: "We erkennen dat dit uitdagende economische tijden zijn en we zullen blijven streven naar een geweldige werkomgeving. De bredere arbeidsvoorwaarden die we bieden behoren tot de beste in de branche. Alle medewerkers hebben nog steeds toegang tot 50% korting op alle etenswaren en gratis drankjes tijdens hun dienst.

"Bovendien kunnen medewerkers vijf familieleden of vrienden meenemen om dezelfde korting te krijgen, die ze het hele jaar door kunnen gebruiken zo vaak als ze willen. We hebben dit verhoogd van drie gasten vorig jaar naar aanleiding van de kosten van levensonderhoud. We onderzoeken een aantal andere manieren om ons personeel te ondersteunen, waaronder het bevorderen van een goed evenwicht tussen werk en privéleven."

Sharon Graham, algemeen secretaris van Unite, voegde daaraan toe: "Extreem druk personeel dat 10-uursdiensten draait een maaltijd uit de keuken ontzeggen is zelfs voor de horeca een nieuw dieptepunt. De werknemers van Fridays zullen van Unite alle steun krijgen die ze nodig hebben."

Andere arbeidsvoorwaarden die de werkgever aanbiedt zijn onder meer een partnerschap met het financiële welzijnsplatform Wagestream, waardoor het personeel vroegtijdig toegang krijgt tot hun loon vóór de geplande betaaldagen, evenals kortingen op winkels en vrije tijd, financiële coaching en wekelijkse budgetteringsondersteuning.