Een recent onderzoek van adviesbureau Rebel, in opdracht van het programma Arbeidsmarkt Zorg & Welzijn (AZW), biedt nieuwe inzichten in de toekomst van de arbeidsmarkt in de zorg- en welzijnssector. Het onderzoek presenteert acht scenario's en drie samenhangende toekomstbeelden die het groeiende arbeidsmarkttekort in de sector mogelijk kunnen terugdringen.
De studie toont aan dat, ondanks de potentiële impact van deze scenario's, het arbeidsmarkttekort in 2033 naar verwachting hoger zal blijven dan het huidige niveau. De onderzoekers benadrukken dat de geschetste scenario's 'voorstelbaar' zijn: "de meest optimistische, maar nog net haalbare verwachting in de komende 10 jaar, als er een flinke beleidsinspanning wordt gedaan en alles meezit."
De grootste impact op het arbeidsmarkttekort wordt verwacht van de scenario's "Anders werken" en "Toepassing technologische innovaties". Deze zouden het tekort in 2033 met 40%-50% kunnen verminderen ten opzichte van de huidige prognose. Het scenario "Aantrekkelijk werk" zou kunnen leiden tot een afname van ongeveer 35%.
De onderzoekers combineerden de individuele scenario's tot drie samenhangende toekomstbeelden: "Sterker als samenleving", "Focus op functioneel", en "Power to the professional". Deze toekomstbeelden hebben de potentie om het arbeidsmarkttekort in 2033 met ongeveer 35% tot 65% te verminderen.
Het rapport benadrukt dat voor het realiseren van deze scenario's aan belangrijke en vaak complexe randvoorwaarden moet worden voldaan. Bovendien stellen de onderzoekers dat voor een volledige oplossing van het tekort in tien jaar tijd "meer rigoureuze en impopulaire beleidskeuzes nodig zijn" die het fundament van het huidige stelsel raken.
Platform dat HR-professionals verbindt en actuele informatie brengt op het gebied van arbeidsvoorwaarden.